You are here

Ετοιμότητα για πενταμερή εξέφρασε στη Λουτ ο Πρόεδρος

11/01/2021 13:40

 

Την ετοιμότητά του να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη μέσα στα πλαίσια της επιστολής του ΓΓ των ΗΕ της 26ης Οκτωβρίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανακοινώνοντας σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στις 14 Ιανουαρίου.
 
Στη δήλωσή του μετά τη δίωρη συνάντηση στο Προεδρικό, ο Κυριάκος Κούσιος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση σε σχέση με τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς από τον ΓΓ των ΗΕ και «εξέφρασε την ετοιμότητά του για να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή μέσα στο πλαίσιο της επιστολής του ΓΓ των ΗΕ, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2020».
 
Εξέφρασε, επίσης, είπε ο κ. Κούσιος, την προσδοκία πως η άτυπη πενταμερής θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.
 
Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία προώθησης ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως και η σχετική παράκληση του ΓΓ, τα οποία θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα και τις προοπτικές για επίτευξη του στόχου επίλυσης του Κυπριακού.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και ούτε βοηθούν στην επιτυχία ενός νέου διαλόγου.
 
Η κ. Λουτ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόθεση του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή εντός Φεβρουαρίου 2021, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.
 
Ο κ. Κούσιος ανακοίνωσε τέλος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, για να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη συνάντηση του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ.