You are here

Ευθύνες στον Ντενκτάς επιρρίπτει η Βρετανική κυβέρνηση

24/03/2003 13:27
Ευθέως και χωρίς περιστροφές και με τον πλέον επίσημο τρόπο η Βρετανία επιρρίπτει στον Ραούφ Ντενκτάς την ευθύνη για το ναυάγιο των διαβουλεύσεων στη Χάγη. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Δρ. Ντενίς Μακσιέιν απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις που κατατέθηκαν την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Κυπριακό, ανέφερε ότι «χάθηκε» η ευκαιρία για να διασφαλιστεί η ένταξη στην ΕΕ ενός επανενωμένου νησιού εξαιτίας της «άρνησης του Ντενκτάς να θέσει τις προτάσεις των ΗΕ σε δημοψήφισμα» καθώς επίσης και από την απόρριψη από τον Τ/κ ηγέτη της ιδέας της εφαρμογής ενός προγράμματος εργασίας για τις επόμενες δύο βδομάδες με στόχο την ετοιμασία δημοψηφίσματος πριν την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου με την ΕΕ στις 16 Απριλίου.

Ο Δρ. Ντενίς Μακσιέιν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ που ανακοινώθηκε στις 11 Μαρτίου, να ολοκληρώσει την εντατική φάση των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε: «Συμμεριζόμαστε τη λύπη του κ. Άναν, για το γεγονός ότι αυτή η ευκαιρία για να διασφαλιστεί η ένταξη στην ΕΕ ενός επανενωμένου νησιού έχει χαθεί. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ο Ειδικός του Σύμβουλος κ. Άλβαρο ντε Σότο και η ομάδα του διαπραγματεύτηκαν ικανά και επαγγελματικά, είπε ο Δρ. Μακσιέιν. «Ωστόσο, η άρνηση του κ. Ντενκτάς να θέσει τις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε δημοψήφισμα και η απόρριψη της ιδέας της εφαρμογής ενός προγράμματος εργασίας για τις επόμενες δύο βδομάδες με στόχο την ετοιμασία δημοψηφίσματος πριν την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου με την ΕΕ στις 16 Απριλίου δεν άφησε στον κ. Άναν καμιά εναλλακτική λύση στην απόφαση που έχει λάβει».

Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι παραμένει στη διάθεση των μερών στην Κύπρο στην περίπτωση που ζητήσουν την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των προτάσεων του» κατέληξε ο Δρ. Μακσιέιν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πλήρη υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην προσέγγιση αυτή και σημειώνοντας ότι η Βρετανία θα καταστήσει αυτή τη θέση σαφή σε όλους τους ενδιαφερόμενους.