You are here

G. Bush - Κυπριακό: «Τα σπουδαία» στην επόμενη 2μηναία έκθεση του

08/01/2003 13:52
Αναμενόμενη και χωρίς καμία ουσιαστική πολιτική σημασία, είναι η διμηνιαία έκθεση του Προέδρου των ΗΠΑ George Bush για την πρόοδο προς επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων που υπέβαλε στο Κογκρέσο και η οποία καλύπτει την περίοδο 1 Οκτωβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου 2002.

Αντιθέτως, όπως δήλωναν πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στη Stockwatch, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη διμηνιαία έκθεση του Προέδρου Bush, αφού θα καλύπτει την επίμαχη περίοδο του Δεκεμβρίου και τις πολιτικές εξελίξεις που διαδραματίσθηκαν στη Κοπεγχάγη αναφορικά με τη πορεία του σχεδίου λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ, την σφοδρή αντίθεση του Ραούφ Ντενκτάς στο σχέδιο Άναν, αλλά και τις εκδηλώσεις υποστήριξης χιλιάδων Τ/κ στο σχέδιο λύσης και την διαμαρτυρίας τους κατά του Ντενκτάς.

Πάντως, στη διμηνιαία έκθεση του ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζει την προσήλωση των ΗΠΑ στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, ενώ στη πρώτη αναφορά του για το σχέδιο λύσης που κατέθεσε ο ΓΓ των ΗΕ δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στις αντιδράσεις που οι δύο πλευρές υποδέχθηκαν το σχέδιο και φυσικά, καμία αναφορά στη συμπεριφορά του κατοχικού ηγέτη.

Ο κ. Bush αναφέρει επίσης ότι "ιδιαίτερης σημασίας κατά την περίοδο αυτή ήταν η υποβολή από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 11 Νοεμβρίου στον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προτεινόμενης βάσης για συμφωνία στην Κύπρο".

Όπως και στις προηγούμενες περιόδους, προσθέτει ο κ. Bush παρείχαν διπλωματική υποστήριξη στη διαδικασία Αμερικανοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εξωτερικών Colin Powel, η Σύμβουλος για την Ασφάλεια Contoliza Rice, ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό κ. Thomas Weston και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο κ. Michael Klosson.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος", καταλήγει ο Πρόεδρος Bush στην επιστολή του.

Του Κυριάκου Κυριακίδη