You are here

Γ. Παπανδρέου: «Λυδία λίθος το Κυπριακό»

26/03/2002 09:16
Η επίλυση του Κυπριακού είναι η «λυδία λίθος» για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, υπογράμμισε σε συνέντευξη προς την Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου.

Αναφορικά με την τουρκική πολιτική ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως η Τουρκία έχει να διαλέξει ένα δρόμο ευρωπαϊκό που σημαίνει και σημαντικές υποχρεώσεις. «Πιστεύουμε ότι στην περίπτωση αυτή οι προσαρμογές θα είναι θετικές και γιά την Τουρκία αλλά σίγουρα και για την καλή γειτονία. Αν η Τουρκία απορρίψει την επιλογή αυτή , τότε αυτή η ίδια θα έχει όλη την ευθύνη για τη μη βελτίωση των σχέσεών της όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρώπη».

Ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας εκτιμά ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία χωρίς όμως να έχουν λυθεί τα «μεγάλα ζητήματα». Στα ζητήματα αυτά όπως είναι το Κυπριακό ή οι διαφορές για την υφαλοκρηπίδα έχω την εντύπωση ότι είμαστε ακόμη στην αρχή, επεσήμανε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο κ.Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά τις απ'ευθείας συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρούφ Ντενκτάς , ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε: «Στην Κύπρο έχουμε μία προσπάθεια που γιά πρώτη φορά είναι τόσο εντατική μεταξύ των δύο ηγετών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πιστεύω ότι η δυναμική που υπάρχει και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή δυναμική στο Κυπριακό αργά ή γρήγορα είτε προ της ένταξης είτε μετά την ένταξη θα συμβάλλει καθοριστικά για την επίλυση του Κυπριακού το οποίο τελικά πιστεύω ότι είναι και η λυδία λίθος για τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Του Κυριάκου Κυριακίδη