You are here

Γλ. Κληρίδης: Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες

08/05/2003 11:43
Ο Ντενκτάς επιδιώκει αναγνώριση του ψευδοκράτους με τα μέτρα καλής γειτονίας

Σε σοβαρές επισημάνσεις προέβη σήμερα ο τέως πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε σχέση με τις σημαντικές εξελίξεις που διαγράφονται μετά τα αιφνιδιαστικά μέτρα που πήρε η τ/κ πλευρά. Ο τέως πρόεδρος της δημοκρατίας σημείωσε ότι «οι εξελίξεις είναι σοβαρές και η πρωτοβουλία προέρχεται από την τ/κ πλευρά».

«Δική μου σκέψη», είπε ο τέως πρόεδρος, είναι ότι «θα έπρεπε να αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων και όχι η τουρκική πλευρά να έχει την πρωτοβουλία και εμείς να ακολουθούμε. Πιστεύω ότι θα ήταν αναγκαίο να ζητήσουμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να στείλει τον εκπρόσωπό του στην Κύπρο ώστε να αρχίσουν διαβουλεύσεις για λύση του κυπριακού. Κάτι τέτοιο ο κ. Ντενκτάς ενδεχομένως να το απορρίψει και η ευθύνη για τη μη πρόοδο θα βαρύνει τον Τ/κ ηγέτη και όχι τη δική μας πλευρά. Συνεπώς αυτό που στοχεύει ο κ. Ντενκτάς δεν είναι να βρει λύση του κυπριακού αλλά να αποδείξει ότι υπάρχουν δύο εξουσίες οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως δύο νόμιμες εξουσίες με μια συνθήκη καλής γειτονίας. Δηλαδή προσπαθεί με τα μέτρα που παίρνει να θέσει σύνορα και να μην καθίσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ακόμη ότι η στρατηγική Ντενκτάς να διατηρήσει δύο οντότητες στοχεύει στην αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους. Απαντώντας στο ερώτημα ότι η κυβέρνηση λέει πως αν ζητήσουμε έναρξη συνομιλιών θα διολισθήσουμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ενδεχομένως να αποδεχθούμε το σχέδιο Άναν και διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι κατά τα δέκα χρόνια που ήταν πρόεδρος δεν διολισθήσαμε, γιατί να διολισθήσουμε τώρα, διερωτήθηκε. «Είναι τώρα που χωρίς να το θέλει η δική μας πλευρά έχει διολισθήσει αλλά με την πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς. Ο Γενικός Γραμματέας είναι διατεθειμένος να δεχθεί διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιό του και αν το ζητήσουμε εμείς από τον ίδιο μπορεί να ορισθεί και ημερομηνία δημοψηφίσματος όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση επί του σχεδίου του».

Καταλήγοντας ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι το πιο πιθανό είναι η τουρκική πλευρά να μην αποδεχθεί να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό θα συμβάλει ώστε να διορθωθεί διεθνώς η εικόνα που επικρατεί σήμερα σε σχέση με το κυπριακό.

Οι δηλώσεις του Γλαύκου Κληρίδη έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) προς τιμήν του τέως προέδρου για να του απονέμει τιμητική πλακέτα για τις πολύχρονες υπηρεσίες που προσέφερε σε όλους τους αγώνες της νεώτερης ιστορίας της Κύπρου.