You are here

Γλ. Κληρίδης: Σχεδόν αδύνατες οι αλλαγές στο αναθεωρημένο σχέδιο λύσης

11/12/2002 09:49
Αναχώρησε πριν από λίγο για τη Κοπεγχάγη

Αναχώρησε πριν από λίγο από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Κοπεγχάγη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, συνοδευόμενος από τους ηγέτες έξι εκ των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του, πριν από την αναχώρηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι είναι πολύ περιορισμένα τα περιθώρια για αλλαγές στο αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του κυπριακού, που υπέβαλαν χθες τα Ηνωμένα Έθνη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον Εργκούν Ολγκούν που θα εκπροσωπήσει τον Ραούφ Ντενκτάς και την Τ/κ πλευρά στην Κοπεγχάγη, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι εάν τα Ηνωμένα Έθνη τον δεχθούν ως συνομιλητή, δεν θα φαίνεται ότι θα έχει πρόβλημα η Ε/κ πλευρά, ακόμη και στην περίπτωση εκείνη κατά την οποία ο Εργκούν Ολγκούν κληθεί να υπογράψει εκ μέρους της Τ/κ πλευράς μια ενδεχόμενη συμφωνία λύσης στη βάση του αναθεωρημένου σχεδίου του Κόφι Άναν.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κράτησε «κλειστά τα χαρτιά του» εν σχέση με τη τακτική και την στρατηγική που θα τηρήσει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής εν σχέση με το σχέδιο λύσης του ΓΓ των ΗΕ.

Το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε σε μαραθώνια συνεδρία χθες βράδυ το αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που υπέβαλε ενωρίτερα χθες στα δύο μέρη ο ΓΓ του ΟΗΕ μέσω του ειδικού συμβούλου του Άλβαρο ντε Σότο.

Στην Κοπεγχάγη συνέρχονται αύριο και μεθαύριο οι ηγέτες των 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα πάρουν τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη διεύρυνση της Ένωσης με άλλα δέκα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Κυπριακό ήταν το κύριο θέμα που συζήτησαν οι κύριοι Άναν και Ερντογάν στη διάρκεια μιας ώρας συνάντηση που είχαν χθες αργά το βράδυ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά όπως μεταδόθηκε από τη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον Τούρκο ηγέτη, ο οποίος αφενός, δεν έδειξε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε "παραχώρηση" στο Κυπριακό, αν δεν λάβει στην Κοπεγχάγη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών, εντός του 2003 κι αφετέρου οι όποιες υποσχέσεις στο Κυπριακό είναι «γενικόλογες» και περιορίζονται σε υποσχέσεις ότι «θα είναι μετά την Κοπεγχάγη καλύτερα τα πράγματα».

Του Κυριάκου Κυριακίδη