You are here

Χάος με τις δαπάνες στις προεδρικές του 2018

15/01/2021 12:29

Παράνομες θεωρεί η Ελεγκτική Υπηρεσία πολλές από τις δαπάνες των κομμάτων κατά την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών του 2018 και ταυτόχρονα επισημαίνει ότι τα κόμματα θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος είτε ολόκληρη είτε μέρος της κρατικής χορηγίας, συνολικού ύψους €2.565.000. Η Ελεγκτική Υπηρεσία δημοσιοποίησε πριν από λίγο τις ακόλουθες δύο ειδικές εκθέσεις:

Α) Έλεγχος νομιμότητας των εσόδων και δαπανών των πολιτικών κομμάτων για την προεκλογική εκστρατεία τους για τις προεδρικές εκλογές 2018.

Β) Έλεγχος Εκθέσεων Εκλογικών Εξόδων Υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018.

Στα γενικά συμπεράσματα η Ελεγκτική Υπηρεσία, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι διαπίστωσε «διαφορές μεταξύ των ποσών που αναφέρονται στις αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών για την προεκλογική εκστρατεία έξι πολιτικών κομμάτων, σε σχέση με το συνολικό ποσό των εκλογικών εξόδων που παρουσιάζονται στις οικονομικές καταστάσεις τους για τα έτη 2017 και 2018 (οι οποίες έχουν ελεγχθεί από ιδιώτες ελεγκτές), με αποτέλεσμα να υπάρχει ασάφεια ως προς το πραγματικό ύψος των δαπανών που διενήργησε το κάθε πολιτικό κόμμα για τις προεδρικές εκλογές του 2018».

Υπογραμμίζει ότι, «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις σχετικές γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, τα οκτώ κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα που έλαβαν έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για σκοπούς προεδρικών εκλογών, θα έπρεπε να παραχωρήσουν ολόκληρη την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση που έλαβαν στους υποψήφιους που υποστήριξαν, καθότι δεν νομιμοποιούνται να διενεργούν έξοδα για τις εν λόγω εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση, η έκτακτη κρατική χρηματοδότηση θα έπρεπε να επιστραφεί στο Κράτος».

Διαπίστωσε επίσης ότι «τρία πολιτικά κόμματα είχαν έσοδα για τις προεδρικές εκλογές, τα οποία, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ήταν εκτός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ τα πλείστα πολιτικά κόμματα διενήργησαν δαπάνες εκτός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσία».

Πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος πάνω από €2 εκατ.

Ανά κόμμα η έκθεση σημειώνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Δημοκρατικός Συναγερμός

Ο ΔΗΣΥ, στις προεδρικές εκλογές του 2018, υποστήριξε την υποψηφιότητα του κ. Νίκου Αναστασιάδη. Έλαβε κρατική χορηγία €813.222

Η αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών του κόμματος, περιλαμβάνει έσοδα συνολικού ύψους €966.222 (από κρατική χρηματοδότηση €813.222 και είσπραξη €153.000 από το εκλογικό επιτελείο κ. Νίκου Αναστασιάδη, το οποίο σύμφωνα με την ίδια κατάσταση αφορά σε πληρωμή μέρους δαπανών για τις προεδρικές εκλογές).

Από την αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών του κόμματος, δεν φαίνεται το κόμμα να κατέβαλε, από την κρατική χορηγία που έλαβε, οποιοδήποτε ποσό προς τον υποψήφιο που υποστήριξε, για σκοπούς των προεδρικών εκλογών, ούτε να επέστρεψε τυχόν αδαπάνητη κρατική χορηγία στο Δημόσιο Ταμείο.

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, στις προεδρικές εκλογές του 2018, υποστήριξε την υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Μαλά. Το κόμμα έλαβε κρατική χορηγία €680.202.

Το κόμμα δεν υπέβαλε αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών για τις προεδρικές εκλογές του 2018, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, παρά το γεγονός ότι είχε έσοδα (κρατική χορηγία) και διενήργησε δαπάνες (καταβολή μέρους της κρατικής χορηγίας προς τον υποψήφιο).

Το κόμμα, μέχρι την ημερομηνία της παρούσας Έκθεσης, δεν φαίνεται να έχει επιστρέψει στο Κράτος οποιοδήποτε ποσό αδαπάνητης κρατικής χορηγίας, όπως θα έπρεπε να πράξει, αφού το κόμμα έδωσε μόνο μέρος της χορηγίας αυτής στον κ. Μαλά.

Δημοκρατικό Κόμμα

Το ΔΗΚΟ, στις προεδρικές εκλογές του 2018, υποστήριξε την υποψηφιότητα του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου. Έλαβε κρατική χορηγία €383.955.

Η αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών του κόμματος, περιλαμβάνει έσοδα συνολικού ύψους €934.665 (από κρατική χορηγία €383.955, εισφορές €508.710 και είσπραξη ποσού €42.000 από τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο - έναντι εξόδων ΔΗΚΟ για λογαριασμό του υποψήφιου).

Το ποσό ύψους €508.710, που αφορά σε εισφορές δεν συνάδει με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας

Η έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, η οποία λήφθηκε από το ΔΗΚΟ για σκοπούς προεδρικών εκλογών, δεν φαίνεται να δόθηκε στον κ. Παπαδόπουλο. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να επιστραφεί στο Κράτος. 

Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ, στις προεδρικές εκλογές του 2018, υποστήριξε την υποψηφιότητα του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου. Έλαβε κρατική χορηγία €163.757.

Από την αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών του κινήματος, δεν φαίνεται το κίνημα να κατέβαλε από την κρατική χορηγία που έλαβε οποιοδήποτε ποσό προς τον υποψήφιο που υποστήριξε, για σκοπούς των προεδρικών εκλογών, ούτε να επέστρεψε τυχόν αδαπάνητη κρατική χορηγία στο Δημόσιο Ταμείο.

Αλληλεγγύη

Η Αλληλεγγύη, στις προεδρικές εκλογές του 2018, υποστήριξε την υποψηφιότητα του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου. Έλαβε κρατική χορηγία €138.849.

Από την αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών του κινήματος, δεν φαίνεται το κίνημα να κατέβαλε οποιοδήποτε ποσό, από την κρατική χορηγία που έλαβε, προς τον υποψήφιο που υποστήριξε, για σκοπούς των προεδρικών εκλογών, ούτε να επέστρεψε τυχόν αδαπάνητη κρατική χορηγία στο Δημόσιο Ταμείο.

Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών

Το κίνημα έλαβε κρατική χορηγία ύψους €127.455.

Από την αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών του κινήματος, δεν φαίνεται το κίνημα να κατέβαλε από την κρατική χορηγία που έλαβε οποιοδήποτε ποσό προς τον υποψήφιο που υποστήριξε, για σκοπούς των προεδρικών εκλογών, ούτε και να επέστρεψε τυχόν αδαπάνητη κρατική χορηγία πίσω στο Δημόσιο Ταμείο.

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών, στις προεδρικές εκλογές του 2018, υποστήριξε την υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Λιλλήκα.Έλαβε κρατική χορηγία €159.253.

Από την αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών του κινήματος, δεν φαίνεται το κίνημα να κατέβαλε από την κρατική χορηγία που έλαβε οποιοδήποτε ποσό προς τον υποψήφιο που υποστήριξε, για σκοπούς των Προεδρικών εκλογών, ούτε να επέστρεψε τυχόν αδαπάνητη κρατική χορηγία στο Δημόσιο Ταμείο.

Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ)

Το ΕΛΑΜ, στις προεδρικές εκλογές του 2018, υποστήριξε την υποψηφιότητα του κ. Χρίστου Χρίστου. Έλαβε κρατική χορηγία €98.307.

Το κόμμα δεν φαίνεται να παραχώρησε την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση ύψους €98.307 που έλαβε στον υποψήφιο κ. Χρίστου. Η χρηματοδότηση αυτή θα πρέπει να επιστραφεί στο Κράτος στο σύνολό της.