You are here

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα για το κυπριακό

02/12/2002 13:20
Στην πιο κρίσιμή του εβδομάδα έχει εισέλθει το Κυπριακό πρόβλημα καθώς στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο οι ουσιαστικές εξελίξεις που ανέμενε η διεθνής κοινότητα θα καταγραφούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κοπεγχάγη.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Άλβαρο Ντε Σότο ζήτησε επιτακτικά από τις δύο πλευρές τις απαντήσεις τους επί του σχεδίου Ανάν.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ασκήσει τις τελευταίες ημέρες αφόρητες πιέσεις προς την ΕΚ πλευρά απαιτώντας από τον πρόεδρο Κληρίδη να δώσει διεξοδικά τις διαφωνίες του επί του σχεδίου. Όπως ήδη έχει διαρρεύσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να κάνει κάτι
τέτοιο καθώς ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν έχει ακόμη διασαφηνίσει τις προθέσεις του επί του σχεδίου Ανάν, έστω και αν αφέθηκε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης.

Το Εθνικό Συμβούλιο συνεχίζει την ολοήμερη συνεδρία του προκειμένου η ελληνοκυπριακή πλευρά να καταθέσει τα σημεία του εγγράφου με τα οποία διαφωνεί και να υποβάλει τις δικές της προτάσεις. Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ακούσει τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων και θα παραδώσει σύμφωνα με πληροφορίες - την απάντηση της Ε/Κ πλευράς αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη.

Άγνωστο παραμένει το πότε θα ανταποκριθεί η Τ/Κ πλευρά, αν και πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν ότι ειδική ομάδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μελετά το σχέδιο Ανάν και ετοιμάζει τις απαντήσεις οι οποίες θα υποβληθούν στον Γ.Γ. αφού πρώτα τις εγκρίνει ο Ραούφ Ντενκτάς.

Στόχος των Ηνωμένων Εθνών παραμένει η υπογραφή μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου τα χρονοδιαγράμματα για την τελική λύση να τηρηθούν. Ο στόχος αυτός καθίσταται για την ώρα δύσκολος καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί αλλά και λόγω της σύγχυσης που
επικρατεί στην τουρκική πλευρά για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τις εξελίξεις.

Οι πιέσεις πάντως εντείνονται και αναμένεται να κορυφωθούν με την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν στην Άγκυρα και ακολούθως στη Λευκωσία.

* Η συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιο που άρχισε στις 9:30 το πρωί διακόπηκε για το μεσημέρι και θα συνεχίσει στις 5:00 το απόγευμα.