You are here

Η Τουρκία πήρε τελικά δάνειο από την Κύπρο

25/02/2002 08:11
Η Τουρκία έχει συνάψει δάνειο από την κυπριακή δημοκρατία, μέσω του διεθνούς νομισματικού ταμείου ύψους ΛΚ 8,3 εκατ. Tην αποκάλυψη αυτή που έκανε το περασμένο Σαββάτο ο ΑΝΤΕΝΝΑ επιβεβαίωσε σήμερα στη SW o ο υπουργός οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

Το δάνειο της η Τουρκία το πήρε αρχές Φεβρουαρίου. Είχε υποβάλει αίτηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αυξήσει το αρχικό της ποσό που θα της έδινε το Ταμείο. Οι Αρχές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πληροφόρησαν την Τουρκία ότι το δάνειο της θα πρέπει να συμπληρωθεί με τις καταθέσεις 30 μελών του ταμείου μεταξύ των οποίων και της Κύπρου. Η απάντηση της Τουρκίας ήταν θετική, παρά τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη που έχει η κυπριακή κυβέρνηση αρχής γενομένης από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι ενδεικτικό ότι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία με την ενέργεια της αυτή, αναγνωρίζει, όχι μόνο την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το επίσημο νόμισμα της Κύπρου, όπως αυτό καθορίζεται μέσα από το σύνταγμα του 1960.

Ασφαλώς οι ίδιοι πολιτικοί αναλυτές δεν αγνοούσαν το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να έχει λόγο στην παραχώρηση του δανείου προς την Τουρκία και φυσικά χωρίς να θέλει άμεσα την επιχορήγηση της Τουρκικής οικονομίας ένα ποσό 8,3 εκατομμυρίων λιρών βρίσκεται ήδη στα τουρκικά κρατικά ταμεία, με το αζημίωτο ασφαλώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, οι Αρχές της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καταβάλουν στα κρατικά ταμεία της Κύπρου χιλιάδες λίρες ετησίως, ποσό το οποίο απορρέει από το συμφωνηθέν επιτόκιο που προκύπτει βάσει του ύψους του δανείου το οποίο έχει πάρει. Δηλαδή εν γνώσει της η Τουρκία ενισχύει την οικονομία της ελεύθερης Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή, που οι αρχές της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αποδέχονται χωρίς κανένα ενδοιασμό δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο οποίο περιλαμβάνεται ποσοστό των καταθέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.