You are here

ΗΠΑ–Αγγλία: Μεθοδεύουν νέα συμφωνία κορυφής για το κυπριακό

09/12/2002 18:27
Με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Άλβαρο Ντε Σότο να πηγαινοέρχεται από το προεδρικό στα κατεχόμενα και να πραγματοποιεί συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει χρονικά καμία δυνατότητα να γεφυρωθούν τα χάσματα που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών για το σχέδιο Άναν και να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, αμερικανοί και βρετανοί μεθοδεύουν παρασκηνιακά νέα συμφωνία κορυφής Κληρίδη - Ντενκτάς, ενώ δεν αποκλείεται να υποβληθεί νέο αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του κυπριακού από τον Κόφι Άναν.

Ο Άλβαρο Ντε Σότο συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο Κληρίδη και στη συνέχεια μετέβη στα κατεχόμενα. Αργά το απόγευμα ο κ. Ντε Σότο είχε και δεύτερη συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη.

Πριν από την πρωινή συνάντηση του με τον Άλβαρο Ντε Σότο ο πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε τον ειδικό συντονιστή για το κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών Τόμας Γοέστον και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που κράτησε 45 λεπτά ο Τόμας Γουέστον έκανε λόγο για εξαιρετικά καλή και παραγωγική συνάντηση και πρόσθεσε ότι συζήτησαν με τον πρόεδρο Κληρίδη όλα τα αναγκαία θέματα ουσίας για μια παραγωγική εβδομάδα και εδώ και στην Κοπεγχάγη.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Πατ Κοξ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη ανέφερε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ένωση θα ληφθεί χωρίς κανένα εξωτερικό βέτο.

ΜΑΡΚΙΔΗΣ

Στο μεταξύ ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει πότε τα Ηνωμένα Έθνη θα καταθέσουν ή όχι αναθεωρημένο έγγραφο για λύση του κυπριακού προβλήματος.