You are here

ΗΠΑ: Πλήρης άρση εμπάργκο όπλων προς Κύπρο

17/09/2022 09:12

Την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, αποφάσισαν οι ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, σε δήλωσή, του ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας για την έγκριση εξαγωγών, επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023, όπως βεβαίωσε στο Κογκρέσο ο Υπουργός των ΗΠΑ Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Η συμμόρφωση με τους όρους εξετάζεται σε ετήσια βάση, πρόσθεσε και ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα αυτής της αποφασιστικότητας, ο ΥΠΕΞ αίρει τους περιορισμούς για την Κυπριακή Δημοκρατία για το δημοσιονομικό έτος 2023.

Είπε ακόμη ότι οι Κανονισμοί Διεθνούς Εμπορίας Όπλων, θα τροποποιηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα πολιτική, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2022.

Ο κ. Πράις, ανέφερε ότι σύμφωνα με το Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019 και το Νόμο περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας για το οικονομικό έτος 2020 , απαιτείται να παραμείνει η πολιτική απαγόρευσης για εξαγωγές, επανεξαγωγές ή μεταφορές αμυντικού υλικού από τον κατάλογο πυρομαχικών των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία εκτός εάν ο Πρόεδρος καθορίσει και πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου σε περίοδο όχι μικρότερη του ενός έτους ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τους κανονισμούς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία.

Επίσης, να διασφαλιστεί ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κάνει και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να απαγορεύσει στα ρωσικά στρατιωτικά σκάφη την πρόσβαση στα λιμάνια για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση, κατέληξε.

Χαιρετίζει η Κυβέρνηση

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έγραψε ότι είναι με μεγάλη ικανοποίηση που καλωσορίζει την ανακοίνωση του State Department για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο. "Αυτό σηματοδοτεί μία απόφαση ορόσημο, αντανακλώντας την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας", έγραψε.

Επιπλέον, ευχαρίστησε δημόσια τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που έκανε δυνατή με τη δουλειά του τη σημερινή απόφαση, η οποία είναι σύμφωνη με τον νόμο του 2019 για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. "Χθες μίλησα με τον Γερουσιαστή και εξέφρασα για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου για τη φιλία του", είπε ο Πρόεδρος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε δική του ανάρτηση στο Twitter, σημείωσε ότι "καλωσορίζουμε την απόφαση του State Department των ΗΠΑ να προχωρήσουν με την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων του 1987 ενάντια στην Κύπρο". Τη χαρακτήρισε ως πολιτικό ορόσημο που δείχνει τη συνεχή εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ- Κύπρου στην ασφάλεια και στην άμυνα, "ως αναπόσπαστο μέρος του μωσαϊκού περιφερειακής σταθερότητας".

Ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, με τη σειρά του, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση, λέγοντας ότι "είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, για την οποία εργαστήκαμε εντατικά το προηγούμενο διάστημα, με γνώμονα την εμβάθυνση της συνεργασίας μας στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας".