You are here

Ισχυρά μηνύματα με σημάδια φθοράς και μεγάλη αποχή

27/05/2019 06:39

Ισχυρά και πολυδιάστατα πολιτικά μηνύματα έστειλε το εκλογικό σώμα προς όλες τις κομματικές δυνάμεις κατά τις χθεσινές ευρωεκλογές που σημαδεύτηκαν, για άλλη μία φορά, από το μεγάλο ποσοστό αποχής.

Η αποχή έφθασε στο 55,1%, σε σχέση με το μέσο όρο αποχής 50,5%, που καταγράφηκε χθες στην ΕΕ επιβεβαιώνοντας τη εντεινόμενη αποστροφή μεγάλου αριθμών κυπρίων ψηφοφόρων από τα πολιτικά δρώμενα αλλά και την παγίωση των δεδομένων που δημιουργήθηκαν μετά την κρίση του 2013.

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε έντονα σημάδια κυβερνητικής φθοράς.

Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ, έχασε, σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2014.

Κατάφερε όμως να εκλέξει και πάλι δύο ευρωβουλευτές και να παραμείνει η πρώτη πολιτική δύναμη, οριακά αυτή τη φορά από το ΑΚΕΛ.

Στις ευρωεκλογές του 2014 η ψαλίδα μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ήταν σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα άφησε ένα σοβαρά λαβωμένο Συναγερμό να αναζητεί πορεία τόσο στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης όσο και στο κυπριακό.

Στις ευρωεκλογές του 2014, το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε 37,75% του εκλογικού σώματος. Χθες το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 29,02%, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 8,73%, με τον ΔΗΣΥ να χάνει 16 χιλ. ψηφοφόρους.

Ο ΔΗΣΥ εξέλεξε ως ευρωβουλευτές τον δημοσιογράφο, εξωκομματικό στέλεχος, Λουκά Φουρλά ο οποίος έλαβε και τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης 43,156.

Δεύτερος αναδείχθηκε ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου με 39,616.

Το χθεσινό αποτέλεσμα έχει θορυβήσει την Πινδάρου, που αναζητεί από σήμερα τα αίτια της πτώσης τα οποία ίσως να εστιάζονται όχι μόνο στο πλαίσιο της φθοράς που έχει η εξουσία, αλλά και στις κατά καιρούς αμφιταλαντεύσεις του κόμματος κυρίως στο εθνικό θέμα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου πριν προβεί στην επίσημη δήλωση του χθες το βράδυ μετέβη στο προεδρικό και τα είπαν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Εκτιμάται ότι ο ΔΗΣΥ ενδεχομένως να έχει πληρώσει το κόστος των αμφιταλαντεύσεων προκαλώντας διαρροές ψήφων προς το ΕΛΑΜ και προς τον κεντρώο χώρο.

Ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα κόμματα με πιο σκληρές θέσεις στο κυπριακό (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ) ανέβασαν χθες τα ποσοστά τους.

Τα τρία κόμματα σημείωσαν συνολική αύξηση κοντά στο 13%.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αφήνοντας πίσω τις μεγάλες απώλειες που υπέστη το κόμμα, τόνισε ότι η παράταξη του αναδεικνύεται πρώτη πολιτική δύναμη από το 2013.

Παραδέχθηκε ότι η κοινωνία έχει στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο προς την κυβερνητική παράταξη, αλλά συνολικά στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Οι ανησυχίες τους εστιάστηκαν στη συνεχή άνοδο του ΕΛΑΜ.

Ωστόσο, διάφορα πρωτοκλασάτα στελέχη της Πινδάρου με ψεσινές δηλώσεις τους από τα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών, δεν έκρυψαν την ανάγκη να υπάρξει αναδόμηση της στρατηγικής του κόμματος σε καίρια ζητήματα.

Το ΑΚΕΛ δεν εισέπραξε τα αναμενόμενα

Το ΑΚΕΛ φαίνεται να μην έχει εισπράξει τις ψήφους που προσδοκούσε, καθώς στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε πάρει 26,98% και χθες αναρριχήθηκε, μόλις στο 27,49%, παρά το γεγονός ότι το κόμμα της αριστεράς εξασφάλισε το 77% των 5,600 τουρκοκυπρίων που έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Το ποσοστό αυτό πρόσθεσε αναλογικά στο τελικό του ποσοστό λίγο πιο πάνω από 1%.

Το ΑΚΕΛ εξέλεξε και πάλι δύο ευρωβουλευτές ένας εκ των οποίων είναι ο τουρκοκύπριος πανεπιστημιακός Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, η υποψηφιότητα του οποίου αποτέλεσε αντικείμενο ποικίλων συζητήσεων και αντιδράσεων κατά την προεκλογική περίοδο, από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Η υποψηφιότητα του κ. Κιζιλγιουρέκ, που έλαβε 25.051 σταυρούς προτίμησης, φαίνεται να αποτέλεσε το σημαντικό κίνητρο των τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων που προσήλθαν στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από το ΑΚΕΛ ο Γ. Γεωργίου έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης 27.063.

Έμεινε όμως εκτός ευρωβουλής το παλιό στέλεχος του κόμματος, πρώην βουλευτής και υπουργός, Νεοκλής Συλικιώτης, κάτι που στέλνει μηνύματα στην ηγεσία του κόμματος.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για ανοδική πορεία του κόμματος θεωρώντας ότι επιτεύχθηκαν οι δύο στόχοι που έθεσε για τις Ευρωεκλογές.

Σημείωσε ότι ο επόμενος στόχος είναι να αναδειχθεί πρώτο κόμμα.

Η ΕΔΕΚ έκανε την ανατροπή με πριμοδότηση

Η ΕΔΕΚ ήταν το κόμμα που έκανε την ανατροπή, κόντρα στις δημοσκοπήσεις και εξέλεξε τον έκτο βουλευτή λαμβάνοντας μάλιστα μετά από αρκετά χρόνια διψήφιο ποσοστό 10,58%.

Το σοσιαλιστικό κόμμα ενισχύθηκε από ψήφους του ευρύτερου κεντρώου δημοκρατικού τόξου, για να αποτραπεί τυχόν εκλογή υποψήφιου από το ΕΛΑΜ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε ευχαριστίες σε ψηφοφόρους που προήλθαν από άλλους πολιτικούς χώρους, αναδεικνύοντας εκ νέου τον Δημήτρη Παπαδάκη σε ευρωβουλευτή.

Ο κ. Παπαδάκης πήρε 11.789 ψήφους.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Πάφο η ΕΔΕΚ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα αφήνοντας τρίτο το ΑΚΕΛ.  Το 2014 η ΕΔΕΚ έλαβε 16,16% και χθες 21,33%.

Ανέβασε την εκλογική του δύναμη το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ έφτασε το 13,8% σε σχέση με το 2014, που είχε λάβει 10.83%.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ΔΗΠΑ του τέως προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, πήρε 3.8% από το εκλογικό σώμα όταν οι δημοσκοπήσεις τις έδιναν μέχρι πρόσφατα μεταξύ 0,5% και 1%.

Φαίνεται όμως ότι το ΔΗΚΟ, αναπλήρωσε τις χαμένες ψήφους των πρώην στελεχών του που προσχώρησαν στη ΔΗΠΑ, από τις προσωπικές ψήφους που έφερε η Ελένη Θεοχάρους.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ πέτυχε σήμερα μία μεγάλη εκλογική νίκη, αυξάνοντας τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2014, σε ποσοστά που προσεγγίζουν τις βουλευτικές εκλογές.

Το ΔΗΚΟ θα εκπροσωπήσει στην ευρωβουλή για δεύτερη συνεχή θητεία ο Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος έλαβε 21.555 σταυρούς προτίμησης αφήνοντας εκτός την Ελένη Θεοχάρους και το πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος Μαρίνο Μουσιούττα.

Η ΔΗΠΑ με το ποσοστό του 3.8% εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο εθνικό συμβούλιο, που ήταν και ο βασικός στόχος του κόμματος

«Ήρθαμε για να μείνουμε και για να προσφέρουμε για τον τόπο μας», δήλωσε ψες ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν.

Εκτός ευρωβουλής το ΕΛΑΜ, αλλά με μεγάλη άνοδο

Το ΕΛΑΜ δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή, παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητα τους οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως θα μπορούσε να αποσπάσει την έκτη έδρα από την ΕΔΕΚ.

Το κόμμα συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές αύξησε σημαντικά την εκλογική του δύναμη λαμβάνοντας 8,25% σε σύγκριση με 2,69% που πήρε το 2014, μια άνοδος 16 χιλ. ψήφων – η μεγαλύτερη στη χθεσινή αναμέτρηση.

«Τα μηνύματα μας τα πήρε η κοινωνία» είπε  ο  πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστους Χρίστου, ο οποίος υποστήριξε ότι το κόμμα του, βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα απίστευτο, όπως είπε, μηχανισμό προπαγάνδας. «Δεν είχε μόνο να αντιμετωπίσουμε την ΕΔΕΚ, αλλά και το σύνολο των παλαιοκομματικών», υποστήριξε.

Καταποντίστηκαν Οικολόγοι και Συμμαχία

Οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών καταποντίστηκαν. Ενώ η δύναμη των πρασίνων στην Ευρώπη αυξήθηκε, η συνεργασία Περδίκη - Λιλλήκα έλαβε 3,29%, όταν η Συμμαχία Πολιτών το 2014 που κατήλθε αυτόνομη, πήρε 6,78%.

Το Κίνημα Οικολόγων είχε συνεργαστεί τότε με την ΕΔΕΚ, λαμβάνοντας μαζί τα δύο κόμματα 7,68%.

Η επόμενη μέρα για τους Οικολόγους και τη Συμμαχία Πολιτών θα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη.

Δεν είναι όμως βέβαιο κατά πόσο η συνεργασία αυτή θα έχει ή όχι συνέχεια.

Ο κ.  Λιλλήκας στις δηλώσεις του άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Να σημειωθεί ότι εντός του ευρωκοινοβουλίου παραμένουν τρείς προηγούμενοι ευρωβουλευτές, οι Λευτέρης Χριστοφόρου, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης.

Οι τρείς νέοι είναι ο Λουκάς Φουρλάς, ο Γιώργος Γεωργίου και ο Νιαζί Κιζιλγιουρεκ.

Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ που δεν θα εκπροσωπείται στο ευρωκοινοβούλιο με γυναίκα.

Του Λεύκου Χρίστου