You are here

Ιστορική και μαραθώνια η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

11/12/2002 09:32
Έξι κόμματα θα συνοδεύσουν τον πρόεδρο

Σε μία από τις πιο ιστορικές συνεδρίες του το Εθνικό Συμβούλιο μελέτησε το αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του κυπριακού που επέδωσε χθες στον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Άλβαρο Ντε Σότο, 72 ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Η κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ήταν μαραθώνια, κράτησε πεντέμισι ώρες ακριβώς και τελείωσε λίγο μετά τα μεσάνυκτα της Τρίτης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου, η πλειοψηφία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου αποφάσισε να συνοδεύσει τον πρόεδρο Κληρίδη στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Πέραν από τις λακωνικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, δηλώσεις από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έκανε μόνο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι η Ε/κ πλευρά μεταβαίνει στην Κοπεγχάγη αποφασισμένη για την ένταξη χωρίς να απορρίψει το διάλογο αν και εφόσον προσφέρεται ο διάλογος, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς αν στην Κοπεγχάγη πάμε για το θέμα της ένταξης στην ΕΕ ή ταυτόχρονα θα γίνεται και συζήτηση του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «αυτό θα το δούμε στην Κοπεγχάγη και ανάλογα με τις εξελίξεις». Ο κ. Αναστασιάδης απέφυγε πάντως να απαντήσει σε ερώτηση «πόσο μπροστά μας πήρε το αναθεωρημένο έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άναν», πρόσθεσε όμως ότι «υπάρχει ενδεχόμενο να μεταβούν ακόμη κάποιοι».

Διαδηλώσεις έξω από το προεδρικό

Διαδηλωτές έκλεισαν την εξωτερική είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου με αποτέλεσμα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να εισέλθουν από την πύλη εξόδου.

Το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε το αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού που υπέβαλε την Τρίτη στις δύο πλευρές ο ΓΓ του ΟΗΕ μέσω του ειδικού συμβούλου του Άλβαρο ντε Σότο.

Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «ΟΧΙ στο σχέδιο Άναν». Την εκδήλωση οργάνωσε η Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών.

Για κάποιο διάστημα οι διαδηλωτές απέκοψαν την κυκλοφορία προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση σε κύριο δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της Λευκωσίας σε ώρα αιχμής.