You are here

Κ. Πετρίδης: Ριζοσπαστική η μεταρρύθμιση που επιχειρείται

22/02/2019 15:05

Η μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι ριζοσπαστική, τόνισε σήμερα ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Επεσήμανε επίσης πως η μεταρρύθμιση, αποτελείται από τρεις πυλώνες, ο  πρώτος είναι η συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών των κοινοτήτων όπου δημιουργούνται 36 συμπλέγματα υπηρεσιών κοινοτήτων με το δικό τους διοικητικό συμβούλιο, την δική τους νομική οντότητα, τα οποία θα παρέχουν ενιαίες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος και καλύτερη ποιότητα.

Είπε ακόμη πως «είναι η πρώτη φορά που θεσμοθετείται και με νομικό τρόπο αυτή η νομική οντότητα και συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων, προσθέτοντας πως παύει πλέον απλώς μια κοινότητα να είναι διακομιστής αιτημάτων στο κεντρικό Κράτος ή στον Υπουργό».

«Τα συμπλέγματα αυτά συνέχισε, θα ωριμάζουν τα έργα τους και τεκμηριωμένα όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών θα απαιτούν την χρηματοδότηση τους από το κεντρικό κράτος.

Ο δεύτερος πυλώνας, συνέχισε, αφορά τους Δήμους και το ενδεχόμενο ένταξης ορισμένων κοινοτήτων στα όρια υφιστάμενων Δήμων χωρίς να καταργείται η κοινότητα.

Σε σχέση με τον τρίτο πυλώνα, ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτός αφορά τα επαρχιακά συμβούλια που θα διαχειρίζονται την υδατοπρομήθεια, τα στερεά απόβλητα και τα αποχετευτικά δίκτυα.

Ο κ. Πετρίδης που ήταν ομιλητής σε περιφερειακή συγκέντρωση με κοινοτάρχες και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων Επαρχίας Πάφου με θέμα «Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στην Παλιά Ηλεκτρική Πάφου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως γίνεται μια πολύ σημαντική και ριζοσπαστική προσπάθεια προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ο κ. Πετρίδης που ενημέρωσε τους κοινοτάρχες της Επαρχίας Πάφου για τις προτεινόμενες αλλαγές, ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία, που επιχειρείται να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περισσότερες αρμοδιότητες και πόροι.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της διαχείρισης των Τ/Κ περιουσιών επανέλαβε ότι έχουν δημιουργηθεί στρεβλώσεις τα προηγούμενα χρόνια. Όταν είπε «επιχειρείς να βάλεις μια τάξη, είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν και αντιδράσεις».

Εξέφρασε  επίσης την βεβαιότητα ότι με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας τα λάθη θα διορθωθούν.

Ο κ. Πετρίδης που κλήθηκε τέλος να σχολιάσει και τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή στην Βουλή για το κτηματολόγιο παραδέχθηκε ότι στο Κράτος υπάρχουν στρεβλώσεις όπως τις χαρακτήρισε. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του που δεν υλοποιήθηκε η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και κάλεσε τους Διευθυντές των διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών να ενισχύσουν τους ελέγχους τους μέχρι να επανέλθει το ζήτημα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας.