You are here

Κάλεσμα ΠτΔ στην ΕΕ για λύση κυπριακού

12/12/2018 11:06

Η Ευρώπη έχει καθήκον να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος που αποτελεί ανοικτή πληγή στο δικό της σώμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσφωνώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για «Το μέλλον της Ευρώπης».

Απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις προκλήσεις που έχει σήμερα ενώπιον της, επισημαίνοντας ότι αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνένωση δυνάμεων και αφήνοντας κατά μέρους διαφορετικές προσεγγίσεις και στενά εθνικά συμφέροντα.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το BREXIT, τάχθηκε υπέρ της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών, της δημιουργίας ευρω-στρατού, καθώς και της άμεσης αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και των Κανονισμών του Δουβλίνου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος και υπογράμμισε τη σημασία των τριμερών συνεργασιών για την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι για την Κύπρο και το λαό της η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 ήταν επισφράγισμα ενός ευρωπαϊκού προσανατολισμού και μίας ταυτότητας χιλιετηρίδων και στηρίχθηκε σθεναρά από τους Κυπρίους, όχι μόνο ως πηγή σταθερότητας και προοπτική ευημερίας, αλλά και ως εν δυνάμει καταλύτης στις διαρκείς προσπάθειες για επανένωση και εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης.

Τόνισε πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ταύτισαν το 2004 το δικό τους μέλλον με το Μέλλον της Ευρώπης, με την πεποίθηση ότι σύντομα οι ίδιες συνθήκες ομαλότητας, ειρήνης και ασφάλειας που επικρατούν στα υπόλοιπα κράτη μέλη θα επικρατούσαν και στην πατρίδα τους.

«Κάποιες φορές οι τρέχουσες προκλήσεις μας κάνουν να λησμονούμε μεγάλες ιστορικές αλήθειες: όμως το πρόβλημα της Κύπρου παραμένει κατά βάση πρόβλημα ξένης εισβολής και κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, αφού το 1974 πέραν του 1/3 του πληθυσμού της Κύπρου αναγκάστηκε να προσφυγοποιηθεί στην ίδια του την πατρίδα» είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι «την ώρα που η Ένωση πραγματεύεται τη διαχείριση νέων τραγικών πολέμων που έχουν ως συνέπεια εκατομμύρια άνθρωποι να προσφυγοποιούνται, οι πρόσφυγες της Κύπρου συνεχίζουν να αποστερούνται των βασικών τους ελευθεριών μη μπορώντας να απολαύσουν ειρηνικά τις περιουσίες τους και να ζήσουν στα σπίτια τους».

«Την ώρα που συζητάμε το Μέλλον μας, για τους Κύπριους πολίτες είναι ακόμη και αυτές οι τέσσερις βασικές ελευθερίες, αυτονόητες για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ένας δύσκολα επιτεύξιμος στόχος» ανέφερε.

Στη συνέχεια εξέφρασε ικανοποίηση για τη δράση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ειδικά ως προς την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

«Δεν θα μπορούσα, παρά να συμφωνήσω με τα συμπεράσματα της Έκθεσης ειδικότερα με την αναφορά πως η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, θα αποτελούσε το ιδανικότερο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ένα μοντέλο συνύπαρξης και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, έναν άριστο προπομπό της συνολικής λύσης» είπε.

«Η Ευρώπη, που ορθώς ενεργά συμμετέχει ή αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για επίλυση διεθνών προβλημάτων έχει καθήκον να συμβάλει στην επίλυση ενός προβλήματος κράτους μέλους. Ενός προβλήματος που αποτελεί ανοικτή πληγή στο δικό της σώμα. Η επούλωση αυτής της πληγής, θα ενισχύσει την Ένωση, όχι μόνο ηθικά αλλά και ουσιαστικά. Αφού τότε μόνον η Κύπρος θα είναι σε θέση να διαδραματίσει, στο μέγιστο των δυνατοτήτων  της, τον σημαντικό της ρόλο, σε μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για τα συμφέροντα της Ένωσης» τόνισε ο Πρόεδρος.

Διαβεβαίωσε τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για τη βούληση και την αποφασιστικότητα του να εργασθεί άοκνα προκειμένου να επιτύχει μια λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές ή θα αφήνει ηττημένους, που θα σέβεται απόλυτα τις προσδοκίες και ανησυχίες Ε/Κ και Τ/Κ, που θα δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο ομόσπονδο κράτος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, των κατά καιρούς συμφωνιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ένα κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων μέσα από επεμβατικά ή εγγυητικά δικαιώματα ή στρατούς κατοχής. Ένα Ευρωπαϊκό κράτος του οποίου η δομή, θεσμοί και λειτουργίες θα συνάδουν απόλυτα με τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, πρόσθεσε.

«Για αυτό και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της Ειδικής του Απεσταλμένης με την ελπίδα πολύ σύντομα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των υπό διαμόρφωση όρων αναφοράς με στόχο τη συνολική λύση και την επανένωση» είπε ο Πρόεδρος.

Κατά το αρχικό μέρος της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η ΕΕ αναδείχθηκε ως το πιο αξιόλογο μοντέλο ειρήνης και ευημερίας της σύγχρονης ιστορίας και ως τέτοιο πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί και εξέφρασε αγωνία για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις αποσταθεροποίησης ή κλονισμού της ενότητας που για χρόνια διέκρινε την Ένωση.

«Εξελίξεις και τάσεις, όπως η αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κλείσιμο συνόρων, αναβίωση εθνικιστικών τάσεων, απαξίωση του ρόλου που διαδραματίζει η Ένωση μέσα από την έξαρση του λαϊκισμού και κατά το δοκούν υλοποίηση της αρχής της αλληλεγγύης, όξυνση του φαινομένου της τρομοκρατίας όπως αυτό που δυστυχώς βιώσαμε χθες, πρέπει έντονα να μας προβληματίσουν» είπε.

«Τα πιο πάνω αποτελούν φαινόμενα που συλλογικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε, για να προστατεύσουμε τη γεωγραφική, πολιτική και οικονομική ενότητα, δηλαδή την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για την οποία σκληρά εργαστήκαμε» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο Πρόεδρος σημείωσε την ανάγκη «να ακούσουμε τους πολίτες ώστε να αντιληφθούμε τα βαθύτερα αίτια της απαξίωσης που εκφράζεται μέσα από το μεγάλο ποσοστό αποχής στις Ευρωεκλογές και να αντιληφθούμε τους λόγους του χάσματος και της κρίσης εμπιστοσύνης».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η Κύπρος το 2013, σημειώνοντας ότι επηρέασε αρνητικά την πλειοψηφία των πολιτών της, και πρόσθεσε ότι λήφθηκαν από πλευράς της Κυβέρνησης δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, με αποφασιστικές ενέργειες και την στήριξη της κυπριακής κοινωνίας, που βίωνε οικονομικές συνέπειες συγκρίσιμες με αυτές που επακολούθησαν της εισβολής του 1974, όπως είπε.

Στη συνέχεια προέβη σε μια επιγραμματική αναφορά στα θετικά αποτελέσματα που σημείωσε η Κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να διατηρήσει την μακροοικονομική σταθερότητα, να διευρύνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το πλεόνασμα και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και να δώσει περαιτέρω ώθηση στις εξαίρετες προοπτικές που δημιουργήθηκαν στους κύριους παραγωγικούς τομείς.

Ως προς τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις δηλαδή για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021 – 2027, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως οφείλει να αντανακλά την τροχιά ανάπτυξης στην οποία έχει εισέλθει η Ευρώπη μετά από μία δύσκολη δεκαετία εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι φιλόδοξος και να περιλαμβάνει τις αναγκαίες εκείνες δαπάνες για αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινών προκλήσεων, που αφορούν ένα ευρύ φάσμα πρωταρχικής σημασίας τομέων όπως είναι η μετάβαση στη ψηφιακή ολοκλήρωση, η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, η κλιματική αλλαγή, η καινοτομία, η μετανάστευση, η άνοδος του ακραίου εθνικισμού, οι ασύμμετρες απειλές και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Την ίδια στιγμή, το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο πρέπει να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, τον Ευρωπαίο πολίτη και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του» είπε ο Πρόεδρος και επεσήμανε πως μέσα από τον εξορθολογισμό δαπανών και τον ορθό προγραμματισμό πρέπει να διασφαλιστεί πως τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου δαπανώνται σε στοχευμένες πολιτικές και σε καμία περίπτωση δεν σπαταλούνται σε μη αποδοτικά προγράμματα. Επιπλέον είπε ότι ο νέος προϋπολογισμός, δεδομένου πλέον ότι τα κράτη μέλη θα είναι 27, πρέπει να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένος και ευέλικτος και να εξισορροπεί μεταξύ των παραδοσιακών πολιτικών και των σύγχρονων αναγκών.

Τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του εγχειρήματος της Τραπεζικής Ένωσης και της προώθησης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ακόμα την ανάγκη να επιτευχθεί προσαρμογή της Κοινής Αγοράς στα νέα δεδομένα, για να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες της ψηφιακής εποχής, στις προκλήσεις της χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος κυκλικής οικονομίας και πρωτίστως, για να έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών της.

Σε ό,τι αφορά την κοινή αμυντική θωράκισή της Ένωσης, επεσήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις, πάντοτε σε κλίμα συναίνεσης και σεβασμού των ιδιαίτερων ευαισθησιών του κάθε κράτους – μέλους, διατυπώνοντας τη θέση ότι η τυχόν διαφοροποίηση του τρόπου λήψης των αποφάσεων στον τομέα της Άμυνας, θα λειτουργούσε αντιπαραγωγικά ως προς τις απαραίτητες να υπάρχουν συγκλίσεις.

Η Κύπρος, είπε ο Πρόεδρος, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της ολοένα αυξανόμενης αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. «Παρόλο που αναγνωρίζουμε την PESCO ως ένα αποφασιστικό βήμα, όραμα μας παραμένει η στρατιωτική αυτονόμηση της Ευρώπης, η δημιουργία Ευρω-στρατού, ενός φορέα σκληρής ισχύος που θα θωρακίζει τα σύνορα της Ένωσης και θα λειτουργεί, πάντα αμυντικά και αποτρεπτικά, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ένωσης» είπε.

Έκανε επίσης αναφορά σε εξωγενείς παράγοντες που κλονίζουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει με αποφασιστικότητα να αντιμετωπισθούν. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση με την οποία τα τελευταία χρόνια είναι αντιμέτωπη η Ένωση. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η Κύπρος δέχεται διαρκώς αυξανόμενες, υπέρμετρες μεταναστευτικές πιέσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των χωρών υποδοχής αιτητών ασύλου, σε αναλογία πληθυσμού. «Πρόσθετοι λόγοι που επιτείνουν το πρόβλημα είναι από τη μία η διαχωριστική γραμμή ελευθέρων και κατεχομένων περιοχών και από την άλλη η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας όχι μόνο να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ακόμη και να συνεργαστεί με τις αρχές της για θέματα φύλαξης συνόρων, λαθρομετανάστευσης, επανεισδοχής» είπε.

Επεσήμανε ότι η άμεση αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και των Κανονισμών του Δουβλίνου για δικαιότερη κατανομή του μεταναστευτικού και προσφυγικού βάρους ανάμεσα στα κράτη – μέλη καθίσταται απολύτως αναγκαία.

Ο Πρόεδρος έκανε επίσης αναφορά στην κλιματική αλλαγή και στη Συμφωνία των Παρισίων και εξέφρασε την πρόθεση της Κύπρου, στο πλαίσιο του ευρύτερου περιφερειακού ρόλου που αναπτύσσει και των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής, να αναλάβει συντονιστικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο, για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και σχετικές συνέργειες με χώρες της περιοχής.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το συνολικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση και τάχθηκε υπέρ μιας ευρείας και πολυεπίπεδης σχέση μεταξύ ΗΒ και ΕΕ, που θα πρέπει να είναι  αμοιβαία επωφελής, σε πλήρη αρμονία με τις αρχές της ΕΕ, τη δομή της και την αυτονομία της.

Ως προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, εξέφρασε επίσης ικανοποίηση, εφόσον  διασφαλίστηκε η απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου προκειμένου όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν ή εργάζονται στις βάσεις να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και οφέλη της Ένωσης.

Αναφέρθηκε επίσης στους Τριμερείς Μηχανισμούς Συνεργασίας με την Ελλάδα και χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Παλαιστίνη, προσθέτοντας ότι πρόκειται να συσταθεί Μόνιμη Τριμερής Γραμματεία με έδρα την Κύπρο έτσι ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός ο συντονισμός, ως επίσης και η συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας των εν λόγω συνεργασιών.

«Η θεσμοθέτηση των τριμερών συνεργασιών αποδεικνύεται ιδιαίτερα επωφελής για την ΕΕ, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, συμβάλλοντας στην επιδιωκόμενη ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρόμων της Ένωσης» είπε ο Πρόεδρος και επεσήμανε πως είναι «πολύ σημαντικό ότι η ΕΕ παραμένει με σαφήνεια αλληλέγγυα στην Κυπριακή Δημοκρατία ως προς την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων ενώ σταθερά και με συνέπεια επισημαίνει την ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε απειλών ή αποσταθεροποιητικών ενεργειών μη συμβατών με όσα το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο προστάζουν».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «είναι πολλές οι προκλήσεις. Και δικαιολογημένα υψηλές οι από εμάς προσδοκίες». Υπέδειξε ωστόσο ότι «υπάρχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά και εχέγγυα αρκεί να παραμείνουμε αλληλέγγυοι και με σεβασμό στις βασικές αξίες που διαχρονικά η Ένωση πρεσβεύει».

«Για αυτή την ευημερούσα Ευρώπη είναι που πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, αφήνοντας κατά μέρους διαφορετικές προσεγγίσεις και στενά εθνικά συμφέροντα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κοινές προκλήσεις» επεσήμανε.