You are here

Κασουλίδης: Καμιά αλλαγή στην εξωτερική πολιτική

11/01/2022 12:17

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική αλλά θα δοθεί περισσότερη σημασία σε κάποια μέτωπα, έδωσε σήμερα ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, κατά την τελετή διαβεβαίωσης του στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως ανέφερε, ίσως χρειαστεί πρώτα να δοθεί περισσότερη σημασία στους εν Κύπρο διαπιστευμένους διπλωμάτες ενώ είπε ότι θα πρέπει επίσης να δοθεί περισσότερη σημασία εντός των κόλπων της ΕΕ για αλληλεγγύη και από αυτούς προς εμάς και εμείς προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο κ. Κασουλίδης υπηρέτησε με απόλυτη επιτυχία και επαγγελματισμό τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, λαμβάνοντας καλά μελετημένες και στοχευμένες αποφάσεις σε κρίσιμες για την Κύπρο στιγμές.

«Ενασκώντας τις εξουσίες που μου παρέχει το Σύνταγμα προχωρώ σήμερα στο διορισμό του κ. Ιωάννη Κασουλίδη στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Μια θέση την οποία υπηρέτησε με απόλυτη επιτυχία και επαγγελματισμό, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την προσφορά αλλά και την προαγωγή του καλώς νοούμενου συμφέροντος της πατρίδας μας, λαμβάνοντας καλά μελετημένες και στοχευμένες αποφάσεις σε κρίσιμες για την Κύπρο στιγμές», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε την «τεράστια συμβολή του» κ. Κασουλίδη, «στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, τη συμβολή του στη δημιουργία των τριμερών συνεργασιών, την ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων μας με τις χώρες της περιοχής, του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και της ευρύτερης περιοχής καθώς και την απόφαση που έλαβε για τη διαμόρφωση της πρώτης εθνικής στρατηγικής ασφάλειας».

Είναι για αυτούς τους λόγους, είπε, «που θέλω θερμά να ευχαριστήσω τον κ. Κασουλίδη γιατί παρά την απόφασή του να απέχει από πολιτειακά αξιώματα, αποδέχτηκε ενόψει των δύσκολων συνθηκών που βιώνει η πατρίδα μας, να αναλάβει και πάλι τα ηνία του ΥΠΕΞ».

Αναφερόμενος στον προκάτοχό του κ. Κασουλίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «την ίδια στιγμή με λύπη αποχωρίζομαι σήμερα τις υπηρεσίες ενός εκ των στενότερων συνεργατών μου, τον οποίο θέλω θερμά να ευχαριστήσω για τη στενή συνεργασία που τα τελευταία χρόνια αναπτύξαμε ως επίσης για την αφοσίωση και την αποτελεσματικότητα που επέδειξε από τις διάφορες θέσεις που του είχα εμπιστευτεί ως διευθυντής του διπλωματικού μου γραφείου, είτε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είτε ως προσφάτως ΥΠΕΞ».

Ευχήθηκε στον κ. Χριστοδουλίδη «καλή συνέχεια και κάθε καλό σε οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο».

Απευθυνόμενος στον κ. Κασουλίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «λαμβάνοντας υπόψη τα όσα προανέφερα για το πρόσωπό σας και τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που σας διακρίνει, δεν έχω καμία αμφιβολία πως με βάση την αποδεδειγμένη σας εμπειρία, την ευρεία γνώση των διπλωματικών διεργασιών, αλλά και τη νηφαλιότητα και την ευθυκρισία και ρεαλισμό που σας διακρίνει, θα δώσετε συνέχεια στο αποδεδειγμένο, πλούσιο και ουσιαστικό έργο που επιτελέσατε τόσο ο ίδιος όσο και ο προκάτοχός σας.  Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά που θέτετε εκ νέου τον εαυτό σας στην υπηρεσία της πατρίδας μας».

Από την πλευρά του, ο νέος ΥΠΕΞ είπε, «κ. Πρόεδρε, νιώθω κατά αρχάς ότι με έχετε ανακαλέσει από την εφεδρεία στην ενεργό μάχη. Σας ευχαριστώ θερμά διότι αντιλαμβάνομαι και εγώ τη μεγάλη σημασία των δύσκολων στιγμών για να μπορέσει να υπάρξει συνέχεια. Εξάλλου, όπως πολύ σωστά έχετε πει, η εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει, εξάλλου ο Πρόεδρος είναι ο ίδιος, όποιος και να είναι ο Υπουργός και συνεχίζουμε την ίδια εξωτερική πολιτική διότι οι αποφάσεις, ουσιαστικά, της εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποία εμείς εκτελούμε».

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική μας πολιτική, μπορεί όμως κάποια μέτωπα να τους δώσουμε περισσότερη σημασία».

Εξήγησε ότι «ίσως χρειαστεί πρώτα να δοθεί περισσότερη σημασία στους εν Κύπρω διαπιστευμένους διπλωμάτες και μια από τις προσπάθειες του ΥΠΕΞ είναι να πάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Να δώσουμε, επίσης, μεγαλύτερη σημασία εντός των κόλπων της ΕΕ για αλληλεγγύη και από αυτούς προς εμάς και εμείς προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη», ανέφερε «και αυτό το θέμα θα το προσπαθήσω να το κάνω, θεωρώντας ότι δεν είμαστε μια μονοθεματική χώρα».

Εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για τη δουλειά που επιτέλεσε ο προκάτοχός του, ο κ. Χριστοδουλίδης, δηλώνοντας ότι επιφυλάσσεται να πει περισσότερα κατά την παράδοση του Υπουργείου αργότερα σήμερα.