You are here

Κασουλίδης: Οι προσπάθειες για λύση θα συνεχιστούν

22/02/2018 09:22

Οι προσπάθειες για λύση του κυπριακού με βάση το κεκτημένο, που έχει παραχθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα πρέπει να συνεχιστούν, αναφέρει ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία πρέπει να τελειώσει.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε «εντελώς αδικαιολόγητο» τον τρόπο με το οποίον αποφάσισαν να ενεργήσουν οι τούρκοι, λέγοντας ότι κινήθηκαν «ετσιθελικά» με βάση τη δύναμη και όχι τη δύναμη του διεθνούς δικαίου.

Τόνισε παράλληλα ότι η Κύπρος δεν θα συναινέσει στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ούτε στην απελευθέρωση των θεωρήσεων που επίμονα ζητά η Τουρκία και ασφαλώς ούτε στο άνοιγμα οποιωνδήποτε κεφαλαίων. Αναφορικά με την ΕΕ και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θεσμικά σώματα της Ένωσης, σημείωσε ότι τα θεσμικά εργαλεία της ΕΕ που προσδίδει στην Κύπρο η ιδιότητα του κράτους μέλους έχουν ασκηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και θα ασκηθούν και στο μέλλον, κυρίως έναντι της Τουρκίας.

Σε προσωπικό επίπεδο και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι δεν μετάνιωσε για την απόφασή του να αναμειχθεί στην πολιτική, ότι έζησε και πολύ δυσάρεστες και πολύ ευχάριστες στιγμές, ενώ χαρακτήρισε «εφιαλτικές» τις ώρες κατά την κρίση στα Ίμια και τις νύχτες του κουρέματος, σημειώνοντας ότι σήμερα φεύγει από το υπουργείο «πάλι με κρίση». Η νύχτα της Κοπεγχάγης ωστόσο, είπε, ήταν μία πολύ ευχάριστη στιγμή γιατί κλείδωσε η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Είπε ακόμα ότι, με την αφυπηρέτηση του, όταν θα έχει χρόνο στη διάθεση του, θα διαβάσει όλα όσα δεν είχε χρόνο να διαβάσει τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι παράλληλα θα γράψει τις ιδέες και τις σκέψεις του εντελώς ελεύθερα.