You are here

«Καθαρές δουλειές» ζητά από τον ΟΤΕ ο Λιλλήκας

22/04/2003 14:19

Για συμμετοχή της ΑΗΚ στην Hellas Sat


Με τις θέσεις και τους όρους που υιοθέτησε το ΔΣ της ΑΗΚ στη συνεδρία της 26ης Νοεμβρίου 2002, θα προχωρήσει το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού σε διαπραγματεύσεις με τον ΟΤΕ για τη συμμετοχή της Αρχής Ηλεκτρισμού στην κοινοπραξία του δορυφορικού προγράμματος της Hellas Sat, με μια όμως απαραίτητη «προδέσμευση» εκ μέρους του ελλαδικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού: Να «καθαρίσει» πρώτα το τοπίο σχετικά με τις εκκρεμότητες που έχει με την κυπριακή εταιρία AvacomNet, με την απόσυρση των δικαστικών αγωγών της Avacom κατά της Hellas Sat.

Μάλιστα, όπως δηλώνει κατηγορηματικά στη Stockwatch, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λιλλήκας η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να μπει σε οποιαδήποτε διαβούλευση «αν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει το σοβαρό αυτό νομικό εμπόδιο». Στη συνέχεια και εφόσον δοθεί λύση στο σημερινό «κώλυμα», τότε όπως μας ανέφερε ο κ. Λιλλήκας οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν σε τέσσερα επίπεδα:

Πρώτον, στην εξασφάλιση του 26% του μετοχικού κεφαλαίου της Κοινοπραξίας της Hellas Sat, ώστε ο οργανισμός να χρειάζεται να βάζει τη σφραγίδα του στις μεγάλες αποφάσεις και να μην συρρικνωθεί η συμμετοχή της ΑΗΚ από μια «αυθαίρετη» αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από τον ΟΤΕ. Στην κοινοπραξία Hellas Sat, που ως γνωστό διαχειρίζεται το δορυφορικό πρόγραμμα Ελλάδας – Κύπρου, ο ΟΤΕ είναι ο μεγαλομέτοχος με ποσοστό γύρω στο 86%.

Δεύτερον, στη διασφάλιση του δικαιώματος «εξόδου» της ΑΗΚ σε οποιοδήποτε κατοπινό στάδιο αυτό κριθεί αναγκαίο, δικαίωμα που ο υπουργός χαρακτήρισε με τις δηλώσεις του στη «SW» ως «εκ των ων ουκ άνευ».

Τρίτον, στη συμμετοχή της ΑΗΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινοπραξίας και

τέταρτον, συμμετοχή στη διαχείριση της Κοινοπραξίας, ώστε η Αρχή Ηλεκτρισμού να αποτελεί «ισότιμο εταίρο».

Το προβλεπόμενο κόστος για την εξαγορά του 26% του μετοχικού κεφαλαίου υπολογίζεται αρχικά ότι θα ανέλθει γύρω στα $20 εκατ. Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ στη συνεδρία του ημερομηνίας 26/11/2002, υπό την προεδρία του Προέδρου της Γιώργου Γεωργιάδη, είχε αποφασίσει την συμμετοχή της Αρχής στον Hellas Sat, με επένδυση ύψους $19 εκατ. ποσό το οποίο είχε κοστολογηθεί η αγορά του 26% του μετοχικού της κεφαλαίου. Στην ίδια συνεδρία τέθηκε θέμα για συμμετοχή με δύο θέσεις και όχι μία, στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά και η συμμετοχή στη λήψη βασικών αποφάσεων σε επίπεδο διεύθυνσης. Η επένδυση, εφόσον εγκριθεί από το Υπουργικό και τη Βουλή, θα πραγματοποιηθεί μέσω της θυγατρικής εταιρείας της ΑΗΚ «Ηλεκτρική Λτδ». Τα $19 εκατομμύρια θα εξασφαλιστούν από ιδίους πόρους της ΑΗΚ κι όχι από δανεισμό.

Πάντως, όπως έγραψε η εφημερίδα «Πολίτης» ο Γιώργος Λιλλήκας και στελέχη της AvacomNet , της δημόσιας κυπριακής εταιρείας είχαν προκαταρκτικές διαβουλεύσεις την Παρασκευή για πώληση του ποσοστού που κατέχει η τελευταία στον ημικρατικό οργανισμό. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και σε αυτήν παραβρέθηκαν και λειτουργοί του υπουργείου Εμπορίου, όπως δήλωσε στη «SW» ο κ. Λιλλήκας. Η κυβέρνηση αντικρίζει θετικά την αγορά του πακέτου της Avacom (8,51%), υπό την προϋπόθεση όμως ότι το πακέτο θα αγορασθεί πιο φθηνά από ό,τι θα στοίχιζε η αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κοινοπραξίας.
Να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη δομή του Hellas Sat είναι η ακόλουθη: ο ΟΤΕ συμμετέχει με ποσοστό 83,33% (καταβληθέν κεφαλαίο 42,5 εκ. δολάρια), η ΕΑΒ με 3,92% (3,92 εκ. δολάρια), Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως με 1,96% (3,84 εκ. δολ.), η AvacomNet με 4,34% (8,51 εκ. δολ.) και η Telesat με 0,2% (0,39 εκ. δολ.).

Ο ΟΤΕ θα είναι κι ένας εκ των πελατών του δορυφόρου καθώς έχει κρατήσει οκτώ αναμεταδότες για τις τηλεπικοινωνιακές του ανάγκες και θα καταβάλλει για αυτό τον σκοπό ενοίκιο ύψους $16 εκ. Σημειώνεται πάντως, ότι έχει αναβληθεί κατ’ επανάληψη η εκτόξευση του πρώτου ελλαδοκυπριακού δορυφόρου.

Στις 14 Μαρτίου, ημέρα που είχε αναβληθεί η προγραμματισμένη εκτόξευση του Hellas Sat από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, η Κοινοπραξία αναφέρθηκε σε τεχνικούς λόγους, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια των προκαθορισμένων τεχνικών ελέγχων ποιότητας και δοκιμών που διενεργεί η Lockheed Martin στον πύραυλο Atlas V - ο οποίος θα μεταφέρει τον δορυφόρο - ανεβρέθηκαν τριχοειδείς ρωγμές σε κόλληση στη δεξαμενή οξυγόνου της μηχανής του πυραύλου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη