You are here

Καυτό 10ήμερο για το κυπριακό

26/11/2002 09:20
Ο Ντενκτάς δεν ξεκαθαρίζει ακόμη τη θέση του

Σε ένα πραγματικά καυτό δεκαήμερο θα εισέλθει το κυπριακό εάν τελικά ο Ραούφ Ντενκτάς απαντήσει θετικά στον Κόφι Ανάν. Σε μία τέτοια περίπτωση ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει έτοιμη την πρόσκληση προς τον πρόεδρο Κληρίδη για να μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα διεξαχθεί ένας εντατικός κύκλος διαπραγματεύσεων στόχος του οποίου θα είναι η κατάληξη πριν από τις 12 Δεκεμβρίου.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, τα πράγματα σε ότι αφορά τη στάση του Ντενκτάς δεν έχουν ξεκαθαρίσει αφού ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς δηλώνει μεν δημοσίως ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα δώσει την απάντηση του στα επόμενα ένα- δύο εικοσιτετράωρα, πλην όμως εκμυστηρεύεται σε τούρκους δημοσιογράφους ότι δεν μπόρεσε να πείσει τον Ντενκτάς. Η πληροφορία αυτή άλλωστε κυριαρχεί στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τουλάχιστον οι ενδείξεις αλλά και η όλη στάση της επίσημης Τουρκίας, είναι ότι ο Ντενκτάς φαίνεται ότι έπεισε τη νέα τουρκική κυβέρνηση στις θέσεις του επί του εδαφικού, αφού ο Γιασάρ Γιακίς δήλωσε ότι τα σύνορα πρέπει να ξαναχαραχθούν ώστε να διασφαλισθεί ότι κάποιοι υδάτινοι πόροι θα βρίσκονται στην τουρκική πλευρά.

Έτσι, μετά τον Ερντογάν ο οποίος απέρριψε την επιστροφή μέρους της Καρπασίας, - ο Γιακίς με τον τρόπο αυτό - απορρίπτει την επιστροφή της Μόρφου αφού η αναφορά σε υδάτινους πόρους εκεί παραπέμπει. Το διπλωματικό παρασκήνιο ωστόσο οργιάζει με τους αμερικανούς να πιέζουν τόσο τους Τούρκους όσο και τους Ευρωπαίους. Κατά τη σύντομη παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο τούρκος υπουργός εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και συνάντηση με τον υφυπουργό Μάρκ Γκρόσμαν. Και οι δύο τόνισαν την ανάγκη θετικής απάντησης της τουρκικής πλευράς στο σχέδιο Ανάν.

Ο στόχος της εξασφάλισης ημερομηνίας για την Τουρκία παραμένει δύσκολος, αφού εκτός από τη Γερμανία, η οποία διαφωνεί κάθετα, και η Ολλανδία τάσσεται εναντίον της προοπτικής αυτής. Η Ολλανδία όμως είναι και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανοικτά συνδέει την ένταξη της Κύπρου με την προηγούμενη λύση του προβλήματος.
Αυτό ανέφερε στον Κώστα Σημίτη ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Μπαλκεντέ. Κι είναι γι’ αυτό που τα τελευταία 24ώρα η Αθήνα υιοθετεί μια αποφασιστική στάση.

Πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι παρασκηνιακές διεργασίες κορυφώνονται στις αμέσως επόμενες μέρες, αφού ο Αλβαρο Ντε Σότο βρέθηκε ξαφνικά στο Βερολίνο για να συναντήσει τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μεταβαίνει εκεί, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν άρχισε νέα περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες.