You are here

Κόφι Άναν: Nα μην χαθεί η ιστορική ευκαιρία

05/03/2003 13:39
Νέα προειδοποίηση ότι ίσως χαθεί για πάντα μια ιστορική ευκαιρία για το Κυπριακό, αν στη συνάντηση της Χάγης, στις 10 Μαρτίου, δεν γίνει δεκτή η πρότασή του για διενέργεια δημοψηφισμάτων, απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, ο οποίος ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι τώρα έχουμε όνομα «Νέα (Ενωμένη) Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα είναι Ομοσπονδία αποτελούμενη από δυο συνιστώντα κράτη, το Ελληνοκυπριακό κράτος και το Τουρκοκυπριακό κράτος», και κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να προχωρήσουν σε συμφωνία για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο. Υπογράμμισε επίσης ότι «οι προθεσμίες που έχουμε καθορίσει είναι πραγματικές και ουσιαστικές και δεν είναι τεχνητές». Ο Κόφι Άναν ζήτησε επίσης την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης, ώστε να πιεστούν οι δύο πλευρές στην Κύπρο να δώσουν θετική απάντηση στη συνάντηση της Χάγης, στις 10 Μαρτίου.

Την ανάγκη όμως επίλυσης του Κυπριακού έως την 1η Μαΐου επεσήμανε, όπως γράψαμε σε προηγούμενη είδησή μας, και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταστεί δύσκολη η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «η Κύπρος θα ενταχθεί με ή χωρίς λύση».

Ο Ραούφ Ντενκτάς πάντως, εμμένει στην αδιάλλακτη στάση του δηλώνοντας: «Δεν έχει νόημα η μετάβαση στη Χάγη. Θα πάμε εκεί για να πούμε «όχι» στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».