You are here

Κοινή δήλωση ΥΠΑΜ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου

19/05/2021 19:17

Ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα οποιασδήποτε χώρας, καταδίκασαν οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στην κοινή τους δήλωση μετά την ολοκλήρωση της 4ης τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το απόγευμα της Τετάρτης.

Προηγήθηκε τριμερής διαβούλευση των αντιπροσωπειών των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου και η υπογραφή κοινής διακήρυξης από τους τρεις Υπουργούς.

Στην κοινή τους δήλωση, Χαράλαμπος Πετρίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μοχάμετ Ζάκι τόνισαν ότι απαιτείται «όλα τα κράτη να σέβονται τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου, την μη – χρήση στρατιωτικής βίας έναντι αμάχων, της μη - παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και του σεβασμού της κυριαρχίας άλλων χωρών, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και άλλων συναφών συμφωνιών».

Οι Υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης όπλων, του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης. Επιπλέον, καταδίκασαν τη μεταφορά ξένων μαχητών από ορισμένα Κράτη, με σκοπό να πυροδοτήσουν συγκρούσεις ή να απειλήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων χωρών, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την περιφερειακή ειρήνη.

Υπό το φως των ανωτέρω, αναφέρεται στη δήλωση, η ανάδυση νέων προκλήσεων ασφαλείας και απειλών στην περιοχή μας, απαιτεί κοινή αξιολόγηση απειλών και στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, για την προστασία των κοινών συμφερόντων και την ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

Οι Υπουργοί, προστίθεται, επιβεβαίωσαν ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών, εκτίμηση καταστάσεων και εμπειριών και συντονίζει τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με παραγωγικό τρόπο, δια μέσω της συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινές ασκήσεις. Οι τρεις χώρες πραγματοποιούν επί του παρόντος, συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων Πολεμικής Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού και Ειδικών Δυνάμεων, όπως σημειώνεται.

Οι τρεις Υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη τριμερή συνάντησή τους στην Αίγυπτο το 2022.

Έκφραση κοινής βούλησης η συνάντηση, είπε ο Χαράλαμπος Πετρίδης

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί έκφραση της κοινής μας βούλησης να συνεχίσουμε τις δράσεις στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΑΜ.

Η κοινή δήλωση, που συνυπογράφεται από τους τρεις Υπουργούς, αντανακλά το μεταξύ μας εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας, συναντίληψης και εταιρικότητας, ανέφερε ο κ. Πετρίδης. «Επιθυμία μας είναι η τριμερής να αποτελέσει αποτελεσματική πλατφόρμα συνεργασίας και με άλλα φίλια κράτη».

Προέβηκαν, πρόσθεσε, σε εκτενή ανασκόπηση της συνεργασίας τους σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας και συμφώνησαν τα επόμενα χρόνια αυτή να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. «Θα θυμάστε ότι στην τελευταία μας κοινή, ευρείας κλίμακας, αεροναυτική άσκηση, υπό την ονομασία Μέδουσα 10, στην Αλεξάνδρεια, συμμετείχαν για πρώτη φορά η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Τέτοιου είδους συνέργειες είναι απότοκο της εξαιρετικής μας συνεργασίας και του επιπέδου φιλοδοξίας που έχουμε, ανέφερε ο ΥΠΑΜ της Κύπρου. Η στενή σχέση και συνεργασία όλων των περιφερειακών χωρών, συνέχισε, ενδυναμώνει την ασφάλεια και αποτελεί ασπίδα έναντι παράνομων ενεργειών.

Ο Χαράλαμπος Πετρίδης είπε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις μέχρι σήμερα παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. «Η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, χωρίς κανένα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Τους ενημέρωσε, συνέχισε, και για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, αλλά και τις αξιώσεις της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενέργειες που υπονομεύουν, είπε, τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.

Αντάλλαξαν ακόμη απόψεις σε σχέση με την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή όπως στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Λίβανο, στη Συρία, και την κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες στην Παλαιστίνη και Ισραήλ. «Τονίσαμε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικών λύσεων στα προβλήματα, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ευημερίας όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής μας», σημείωσε.

Δέσμευση μας είναι να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει, κατέληξε ο Κύπριος ΥΠΑΜ.

Οι ισχυροί δεσμοί εδράζονται σε κοινές αρχές, είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Οι ισχυροί δεσμοί των τριών χωρών μας εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, αποτελεί δε, κοινό μας όραμα και επιδίωξη η δημιουργία περιβάλλοντος και συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Είναι κοινός μας στόχος η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής, είπε προσθέτοντας ότι σήμερα συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και την πρόοδο της συνεργασίας μας στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα.

«Επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των χωρών μας, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα μέσα από κοινές ευκαιρίες εκπαίδευσης, αλλά και μέσω διακλαδικών ασκήσεων με αμοιβαίο όφελος», τόνισε.

Συζήτησαν, συνέχισε, τις σοβαρές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και υπογράμμισαν την κοινή δέσμευση και αποφασιστικότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

«Καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι συμφώνησαν να αναπτύξουν περαιτέρω την τριμερή συνεργασία αποστέλλοντας έτσι, ισχυρά και σαφή μηνύματα, καθώς επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα διεύρυνσής της σε ένα πλαίσιο “3+1” με άλλες χώρες, με τις οποίες μοιράζονται τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Συζήτησαν μεθόδους συντονισμού, είπε ο Μοχάμεντ Ζάκι

Μεθόδους συντονισμού των προσπαθειών και των δυνατοτήτων για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και προκλήσεων, που αναδύονται από τη στρατηγική κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συζήτησαν στην τριμερή της Λευκωσίας, δήλωσε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και Υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι.

Μιλώντας στα αραβικά, ο κ. Ζάκι είπε ότι οι μέθοδοι αυτοί αφορούν πρωτίστως την τρομοκρατία, την παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο όλων των τύπων και την ασφάλεια των κοινών μας συμφερόντων στη Μεσόγειο. Αξιολόγησαν, συνέχισε, την πορεία της τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς και τα βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξή της στο μέλλον.

Αξιολόγησαν επίσης, συνέχισε, την στρατηγική κατάσταση ασφαλείας και τα συμφέροντα των τριών χωρών, καθώς και τις σχετικές απαιτήσεις για αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της κοινής συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας.

«Τονίσαμε τη σημασία για συνεργασία και συντονισμό στους τομείς άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και της ανάγκης συχνών συναντήσεων μεταξύ των Υπουργών Άμυνας, ως ένα ζωτικό μηχανισμό για την εξασφάλιση των κοινών μας στρατηγικών συμφερόντων», σημείωσε.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην κοινή συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, μεταξύ των τριών χωρών, «που μοιράζονται ιστορικούς δεσμούς και πολιτισμό, προάγουν τις αξίες της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ανάπτυξης, του σεβασμού των διεθνών νόμων και συμβάσεων, και στοχεύουν στην επίτευξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας».