You are here

Κορυφώνονται οι πιέσεις με σημαιοφόρο τις ΗΠΑ

03/12/2002 08:54
Η Τουρκία θέτει στο περιθώριο τον Ντενκτάς

Οι πιέσεις κορυφώνονται. Οι πάντες και εννοείται η διεθνής κοινότης με σημαιοφόρο τις Ηνωμένες Πολιτείες σπρώχνουν πλέον την επίλυση λύσης του κυπριακού προβλήματος με σαφή ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Άλβαρο Ντε Σότο ζήτησε και πήρε χθες γραπτώς από τον Πρόεδρο Κληρίδη τα σημεία του εγγράφου Ανάν επί των οποίων η Ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά διευκρινήσεις. Ο Άλβαρο Ντε Σότο απάντησε ότι τις διευκρινήσεις θα δώσουν προφορικά τα μέλη της ομάδας του.

Αμέσως μετά τη διαβούλευσή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό αναχώρησε για την Άγκυρα όπου συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ. Όπως πληροφορούμαστε και εκεί ο κ. Ντε Σότο απαίτησε άμεσες απαντήσεις για να πάρει όπως φαίνεται θετικά μηνύματα, αφού αμέσως μετά εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα υποβάλουν σε δύο μέρες τις απόψεις τους επί του εγγράφου Ανάν. Κατέστησε δε σαφές ότι ο στόχος της 12ης Δεκεμβρίου υφίσταται. Αυτός είναι οπωσδήποτε ο στόχος μας, είπε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ.

ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ

Είναι πάντως η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαπραγματεύεται άμεσα το Κυπριακό
θέτοντας στο περιθώριο τον Ντενκτάς και τη λοιπή τουρκοκυπριακή ηγεσία. Προς την ίδια κατεύθυνση πιέζουν όλες ανεξαιρέτως οι πλευρές. Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών του οποίου η χώρα προεδρεύει της Ε.Ε. απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Κληρίδη στην οποία τονίζει την ανάγκη αξιοποίησης της παρούσας ευκαιρίας. Πολύ πιο σαφής υπήρξε ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ο οποίος δήλωσε στη Βιέννη ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα βρεθεί στο επίκεντρο της διάσκεψης Κορυφής στην Κοπεγχάγη.

Πλησιάζουμε είπε - όσο ποτέ άλλοτε σε μια λύση του προβλήματος αυτού και ελπίζω πως τα σήματα από τη νέα τουρκική κυβέρνηση θα βρουν θετική απήχηση στην Κοπεγχάγη.

Ο αγώνας δρόμου για τη λύση του Κυπριακού και την εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών για την Τουρκία κορυφώνεται με την περιοδεία των υφυπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Μαρκ Γκρόσμαν και Πολ Βόλφοβιτζ. Ο κ. Βόλφοβιτζ σε δηλώσεις του στο Λονδίνο κατέστησε σαφείς τους στόχους της περιοδείας. Ο Μαρκ Γκρόσμαν στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας- φθάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη.