You are here

Κυπριακό: Round – up

25/02/2004 08:26
Εμπλοκή σημειώθηκε σήμερα στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε και έλαβε αναβολή των συνομιλιών προκειμένου να εξετάσει το πολυσέλιδο έγγραφο το οποίο κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεντκάς αργά χθες βράδυ και το οποίο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κινείται «εκτός του σχεδίου Ανάν». Σε σημερινή μαραθώνια συνεδρία της η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέτασε το έγγραφο Ντενκτάς και θα δώσει την απάντησή της κατά την αυριανή επανέναρξη των συνομιλιών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ντενκτάς ζήτησε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του θέματος των αποζημιώσεων, αλλά και να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός των πολιτικών δικαιωμάτων. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «το νεοσύστατο τουρκοκυπριακό κρατίδιο θα διαλυθεί» μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστήριξε ότι γι’ αυτό θα πρέπει να κατοχυρωθούν ορισμένες εξαιρέσεις από το κεκτημένο. Επέμεινε ακόμα στη θέση ότι η Τουρκία θα πρέπει να εγκρίνει τη λύση μετά τα δημοψηφίσματα, και όχι πριν όπως ζητεί η E/κ πλευρά.

Αναστασιάδης: Υπομονή

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί επέκριναν τις δηλώσεις Ντενκτάς. Χαρακτηριστικά, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι θέσεις του είναι «εκτός του πλαισίου Ανάν», ενώ ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως κάνει «βήματα προς τα πίσω». Ο πρόεδρος του Συναγερμού συνέστησε επίσης υπομονή αφού «το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα δεν πρέπει να προκαλεί ούτε αισιοδοξία, ούτε απαισιοδοξία». Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι «το Κυπριακό έχει λυθεί στη Νέα Υόρκη».

Ανακοίνωση ΕΕ

Παρέμβαση έκανε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έδωσε στη δημοσιότητα σημείωμά της στο οποίο αναφέρεται ότι έχει τη βούληση να ενσωματώσει τους όρους μιας συμφωνίας στο Κυπριακό στο κοινοτικό κεκτημένο, κατά τρόπο που να συνάδει με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και σημείωσε ότι στην πρόθεση αυτή συμπεριλαμβάνεται «η αρχή της διζωνικότητας». Και προσθέτει: «Το έτος 2000, η Επιτροπή έλαβε τη θέση ότι μεταβατικές περίοδοι, αλλά όχι παρεκκλίσεις, μπορεί να συμφωνηθούν σε δικαιολογημένες αρκούντως περιπτώσεις και ότι πρέπει να διασφαλίζουν την προοδευτική ενσωμάτωση των νέων μελών στην ΕΕ μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα». Θεωρεί δε ότι αυτές οι μεταβατικές περίοδοι πρέπει να είναι «λίγες και βραχείες».

Γ.Α.