You are here

Μεταβαίνει στο Ισραήλ ο ΠτΔ

06/12/2021 10:26

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει απόψε στο Ισραήλ, όπου θα συμμετέχει στην 8η Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την Τρίτη το πρωί, προ της έναρξης της τριμερούς Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Isaac Herzog.

Τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με επικεφαλής τους δύο Προέδρους.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο χώρο διεξαγωγής της Συνόδου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Naftali Bennett και στη συνέχεια θα ηγηθούν διευρυμένων διαβουλεύσεων των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών των δύο πλευρών είναι, ανάμεσα σε άλλα, το Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και θέματα Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης Κύπρου – Ισραήλ αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Επιστημονικής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση των Πρωθυπουργών Ισραήλ και Ελλάδας.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των τριών ηγετών στα ΜΜΕ.

Στη 1 μμ θα αρχίσουν οι εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής υπό μορφή γεύματος.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία μετέχουν ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, o Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας υπό το φως και των αποτελεσμάτων της COP26, η συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι κοινές δράσεις σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, η επέκταση των περιφερειακών μηχανισμών συνεργασίας, θέματα Ενέργειας όπως η κατασκευή του αγωγού EastMed, η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector και έργα περιφερειακής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις τόσο επί εδάφους όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίς το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για την Κύπρο.