You are here

Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να εξάγει νόμιμα κυπριακά προϊόντα

15/05/2002 18:08
Κατηγορηματικός και ξεκάθαρος, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, τονίζει προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο νόμιμο κράτος στο νησί. Απαντώντας σε ερώτηση Βρετανών ευρωβουλευτών, επεσήμανε ότι τα κυπριακά προϊόντα έχουν προτιμησιακό καθεστώς στην ΕΕ μόνο εφόσον συνοδεύονται με τα κατάλληλα πιστοποιητικά των αρμόδιων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα και με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Αναστασίου.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος απαντούσε σε ερώτηση της Σάρα Λάντφορντ και του Αντριου Νταφ - γνωστών για τις φιλοτουρκικές θέσεις τους - ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι ζήτησαν να μάθουν αν σκοπεύει να κάνει προτάσεις "ώστε να αρθεί ή να χαλαρώσει το οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της βόρειας Κύπρου".

Ο Γκούντερ Φερχόιγκεν, επανέλαβε μάλιστα ότι η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ληφθεί έως στο τέλος του έτους, ανεξάρτητα από την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών. Ο Γερμανός Επίτροπος έστειλε παράλληλα το μήνυμα στον τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και στην Άγκυρα ότι «ο χρόνος τρέχει».