You are here

Ν. Χριστοδουλίδης: Πιθανά όλα τα σενάρια για Brexit

17/01/2019 16:26
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Λονδίνο όλα τα σενάρια είναι πιθανά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός είπε ότι «είχα την ευκαιρία να ενημερώσω το Υπουργικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ».

Σημείωσε ότι «η προετοιμασία που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2017 για να διαχειριστούμε ακόμη και το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία έχει εντατικοποιηθεί και συμφωνήσαμε ότι θα είμαστε σε συνεχή επαφή, έτσι ώστε αναλόγως των αποτελεσμάτων να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί».

«Η προετοιμασία για όλα τα σενάρια γίνεται σε συνεργασία και με τα άλλα κράτη μέλη, αλλά και με την ίδια την ΕΕ. Σίγουρα, η επιθυμία μας είναι να υπάρξει η έξοδος, όπως ήταν η επιθυμία του βρετανικού λαού, στη βάση μιας συμφωνίας. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, όλα τα κράτη μέλη οφείλουν, η ΕΕ οφείλει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί ένα τέτοιο σενάριο», σημείωσε.

Ερωτηθείς πώς επηρεάζεται η συμφωνία για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο από μια ενδεχόμενη απουσία συμφωνίας, ο υπουργός είπε ότι  «το θέμα των Βρετανικών Βάσεων ήταν μέσα στους όρους εντολής της διαπραγμάτευσης του κ. Μπαρνιέ με τη Βρετανία. Δηλαδή οι διαπραγματεύσεις ήταν μεταξύ της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη βρετανική πλευρά και καταλήξαμε στο συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο έχει συμφωνηθεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία αποχώρησης το συγκεκριμένο κείμενο δεν θα έχει την όποια ισχύ».

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε εξάλλου την ικανοποίηση του για τη στάση της Επιτροπής και όλων των κρατών μελών, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο, στις συζητήσεις που γίνονται στόχος είναι – και θεωρούμε αυτός ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός -  να μην υπάρξει η όποια αλλαγή όσον αφορά ειδικότερα τα δικαιώματα όσων Κυπρίων ζουν ή/και εργάζονται εντός των Βρετανικών Βάσεων. Είναι ένα από τα θέματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη, τα οποία θα τύχουν χειρισμού σε περίπτωση μη συμφωνίας».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχει διμερής ανάμεσα σε Κύπρο και Βρετανία, ο κ. υπουργός απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «η συζήτηση γίνεται σε επίπεδο της ΕΕ με τη Βρετανία».

Σε ερώτηση αν πρέπει να υπάρξει διμερής διάλογος σε περίπτωση μη συμφωνίας με την ΕΕ, είπε ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία αποχώρησης, η ΕΕ και η Βρετανία θα υιοθετήσουν μια προσωρινή διευθέτηση – δεν θα είναι τελική διευθέτηση - σε πολύ σημαντικούς τομείς που θα διέπουν αυτή τη σχέση μέχρι να υπάρξει συμφωνία.

«Το θέμα των Βρετανικών Βάσεων είναι μέσα σε αυτά τα σημαντικά θέματα για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει αυτή η προσωρινή διευθέτηση μέχρι να υπάρξει η συμφωνία. Έχουν επιλεγεί από την ΕΕ και από τα κράτη μέλη ένας συγκεκριμένος αριθμός σημαντικών θεμάτων και σε αυτά τα θέματα είναι και το θέμα των Βρετανικών Βάσεων», είπε.

Ερωτηθείς για την κατ’ ιδίαν συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ερωτηθείς για το περιεχόμενο της, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ενημερωθεί για τη χθεσινή κοινωνική συζήτηση του κ. Κυπριανού με τον κ. Ακιντζί». 

«Γενικότερα, εμείς στηρίζουμε τις επαφές με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επαφές που μπορούν να βοηθήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών, αντιλαμβάνεστε, είναι θετικές», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «η θέση της δικής μας πλευράς, η θέση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε στην κα Λουτ, είναι η ανάγκη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς το συντομότερο δυνατόν για να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των συνομιλιών».