You are here

Να τελειώνουμε με τον Ντενκτάς λένε οι μεσολαβητές

20/11/2002 18:07
Tελειώνεται με τον Ντενκτάς! Κάπως έτσι θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί το επιτακτικό πλέον μήνυμα των ξένων μεσολαβητών προς την Τουρκία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους οι εμπλεκόμενοι στην πρωτοβουλία Ανάν έχουν καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει οριστικά το θέμα της ασθένειας του ΤΚ ηγέτη, μη αποκλείοντας ακόμα και την αντικατάσταση του εάν αυτό επιβάλλουν οι εξελίξεις. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η αναφορά του Άλβαρο Ντε Σότο στο θέμα αυτό.

Πάντως ο τουρκοκύπριος ηγέτης αισθανόμενος την πίεση που ασκείται έσπευσε να δηλώσει στον Μπαυράκ ότι δεν πρόκειται να αρνηθεί διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν παρά τις διαφωνίες του, ενώ δια του στενού του συμβούλου Εργκιουν Ολγκιούν δικαιολογείται για το γεγονός ότι δεν απάντησε εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε ο Κόφι Ανάν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ για τα Ηνωμένα Έθνη τους αμερικανούς και τους βρετανούς η 12η Δεκεμβρίου είναι ή το τέλος των προσπαθειών ή η αρχή για τη λύση. Εάν μέχρι τότε δεν υπογραφεί η καταρχήν συμφωνία θεωρούν ότι η ιστορική συγκυρία χάνεται και η όλη πρωτοβουλία καταρρέει. Είναι γι αυτό που πιέζουν την τουρκική πλευρά να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις το αργότερο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως οι αμερικανοί επενδύουν πολλά στη σημερινή συνάντηση του Αμερικανού πρόεδρου Μπούς με τον Τούρκο πρόεδρο Σεζέρ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα.