You are here

Νέα επιστολή του Κόφι Ανάν

27/11/2002 14:08
Ζητά μέχρι το Σάββατο τον κατάλογο θεμάτων που η Ε/κ πλευρά επιθυμεί διαπραγμάτευση

Νέα επιστολή προς τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς απέστειλε χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ. Με την επιστολή, την οποία παρέλαβε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κόφι Ανάν ζητά απαντήσεις τελεσιγραφικά μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, καλώντας την Ελληνοκυπριακή πλευρά να δώσει κατάλογο με συγκεκριμένα θέματα και σημεία του σχεδίου λύσης που υπέβαλε και για τα οποία η Ε/κ πλευρά επιθυμεί την διαπραγμάτευση, ούτως ώστε αυτά να αλλάξουν. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ύστερα από την 3ωρη και πλέον συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία συζητήθηκε εκτενώς το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η επιστολή αυτή θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο συνέρχεται εκτάκτως.

Ο εκπρόσωπος είχε κληθεί να σχολιάσει σχετικό σημερινό δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Απογευματινή» το οποίο έκανε λόγο για τελεσίγραφο του ΓΓ προς τις δύο πλευρές με το οποίο ζητούσε να του απαντήσουν κατά πόσο δέχονται ή απορρίπτουν, χωρίς απολύτως καμία διαπραγμάτευση το σχέδιο λύσης που υπέβαλε.

Ενδεικτικό των ραγδαίων εξελίξεων και της ταχύτητας με την οποία κινείται η Ε/κ πλευρά για να απαντήσει εγκαίρως εντός της προθεσμίας των 4 ημερών που έθεσε ο Κόφι Ανάν, είναι και η αναφορά του κ. Παπαπέτρου ότι η υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου που εξετάζει τις πρόνοιες του σχεδίου λύσης συνήλθε δύο φορές ήδη σήμερα και εξετάζει το σχέδιο κεφάλαιο προς κεφάλαιο, πρόνοια προς πρόνοια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στήριξε ομόφωνα τους χειρισμούς του προέδρου Κληρίδη και την αποδοχή του σχεδίου λύσης από το Εθνικό Συμβούλιο. Όλοι οι υπουργοί αναφέρθηκαν γραπτώς ή προφορικώς, κατέληξε ο κ. Παπαπέτρου, στις πρόνοιες και τα σημεία που επηρεάζουν τα υπουργεία τους με τον α’ ή τον β’ τρόπο σύμφωνα με το σχέδιο του ΓΓ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η νέα επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ θα κοινοποιηθεί και προς τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη