You are here

Νέα μέλη στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων

12/09/2003 15:47
Δύο νέα μέλη προστέθηκαν από σήμερα, στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων το οποίο είχε συσταθεί στις 28 Μαΐου 2003, από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Με το διορισμό του πρώην υπουργού Ιάκωβου Αριστείδου και του ακαδημαϊκού Πάνου Πασιαρδή, η σύνθεση του συμβουλίου γίνεται 11μελής. Το ΣΟΕ προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τα μέλη του συμμετέχουν αυστηρά υπό την προσωπική τους ιδιότητα.

Ο Ιάκωβος Αριστείδου - πρώην υπ. Εργασίας - και ο Πάνος Πασιαρδής - πρόεδρος της Μονάδας Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου – θα συμμετέχουν στο ΣΟΕ μαζί με τους: Ρένο Σολομίδη, Χρίστο Μαυρέλλη, Γιώργο Χατζηαναστασίου, Νίκο Συμεωνίδη, Ανδρέα Φιλίππου, Σωφρόνη Ετεοκλέους, Θεόδωρο Παναγιώτου και Μάριο Κλείτου.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση το Συμβούλιο με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Αλέξη Γαλανό, «έχει υποβάλει αριθμό εισηγήσεων και μελετών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων και με τον υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού».

Σύμφωνα με τους όρους εντολής, ρόλος του ΣΟΕ είναι να συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα σε θέματα οικονομικής πολιτικής, χειρισμού οικονομικών κρίσεων και λήψης οικονομικών μέτρων για την υποβοήθηση και εφαρμογή του κυβερνητικού έργου. Επίσης θα εισηγείται και θα μελετά οικονομικά θέματα ενεργώντας αυτεπάγγελτα, μετά από τη συγκατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να υποβάλλει εμπεριστατωμένες εκθέσεις - αναλύσεις και τα πορίσματά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον υπουργό Οικονομικών.

Τέλος, θα διεκπεραιώνει οποιαδήποτε άλλα συμβουλευτικά καθήκοντα του να ανατεθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που σχετίζονται με την κυπριακή και διεθνή οικονομία.

Στις συνεδρίες του Συμβουλίου Οικονομικών παρίστανται ως ex officio μέλη ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού και ο Διευθυντής Οικονομικών Ερευνών και Μελετών του υπουργείου Οικονομικών.