You are here

Α. Νεοφύτου: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για ΔΗΣΥ

06/02/2023 13:12

Ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου σε σχέση με τις διεργασίες της επόμενης μέρας των εκλογών.

Ο κ. Νεοφύτου μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, περιορίστηκε να πει ότι τα ενδεχόμενα είναι όλα ανοιχτά, τονίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ είναι ένα «δημοκρατικό κόμμα».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΗΣΥ για την σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου, σημειώνεται ότι αποφασίστηκε η σύγκλιση του πολιτικού γραφείου αύριο στις 18:00 σε χώρο που θα ανακοινωθεί.
«Η πόρτα της Πινδάρου είναι πάντα ανοικτή στο διάλογο και όλοι γνωρίζουν που βρίσκεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ρίχνοντας πλέον το μπαλάκι στους Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη να πείσουν για την υποστήριξη της υποψηφιότητα τους.

Όπως ανακοινώθηκε, στα γραφεία του ΔΗΣΥ βρέθηκε στις 17:00 ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου στις 18:15.

Η συνάντηση Μαυρογιάννη με την ηγεσία του ΔΗΣΥ διήρκησε γύρω στα 40 λεπτά, ενώ μετά τη συνάντηση ο κ. Μαυρογιάννης, ο οποίος συνοδευόταν από συνεργάτες του, αποχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Σε ανακοίνωση του λίγο πριν τη συνάντηση με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, ο Ν. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι «νιώθω σήμερα, ειδικότερα την ανάγκη να απευθυνθώ και στην ηγεσία και στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον οποίο δεν σταμάτησα στιγμή να αντικρίζω με σεβασμό και εκτίμηση. Εξάλλου, ποτέ δεν έχω απαρνηθεί από πού προέρχομαι κομματικά, όπως επίσης και τις πολιτικές μου καταβολές. Μπορεί οι συγκυρίες να μας οδήγησαν σε διαφορετικούς δρόμους, μπορεί αυτό, ναι, να προκάλεσε αισθήματα απογοήτευσης, όμως, αυτή τη στιγμή το δίλημμα ενώπιον μας απαιτεί, όσο ποτέ προηγουμένως, συνένωση δυνάμεων. Για το καλό της πατρίδας μας απαιτείται συμπόρευση. Διότι αυτό που προέχει είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε σε πολιτικές που οδήγησαν τον κυπριακό λαό, που οδήγησαν τη χώρα μας σε πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα».

Σημειώνεται ότι μέλη του κόμματος καθώς και στελέχη, πήραν δημοσίως θέση για το ποιον πρέπει να στηρίξει το κόμμα την επόμενη Κυριακή, με τον υπουργό παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου να στηρίζει το Νίκο Χριστοδουλίδη και τον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, να υποστηρίζει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο κ. Φαίδωνος που ήταν καλεσμένος στη μεσημβρινή εκπομπή του Σίγμα, κληθείς να σχολιάσει γιατί στηρίζει Ανδρέα Μαυρογιάννη, εξήγησε ότι η απόφασή του βασίστηκε στο πολιτικό του ήθος και στην εντιμότητά του.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η στήριξη στον Ανδρέα Μαυρογιάννη συνεπάγεται και διαφύλαξη της σταθερότητας στην οικονομία.

Με το βλέμμα στην Πινδάρου

Συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρο του ΔΗΣΥ, είχε σήμερα ο πρώτος υποψήφιος που πήρε το πρώτο εισητήριο για τον β' γύρο, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το επιτελείο Χριστοδουλίδη, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η σύσταση κυβέρνησης από πιθανή εκλογή του κ. Χριστοδουλίδη, θα είναι ευρείας κοινωνικής αποδοχής.

Μας ενώνει το κυπριακό με τον ΔΗΣΥ

Συναντήσεις με τον Αχιλλέα Δημητριάδη, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και πιθανώς με τους Γιώργο Κολοκασίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, αναμένεται να έχει εντός της μέρας και αύριο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Μετά την χθεσινή πρόκριση του στο δεύτερο γύρο των εκλογών, το επιτελείο Μαυρογιάννη πήρε ήδη «φωτιά», με τις διαδικασίες να ξεκινούν ώστε να «κλειδώσει» η στήριξη άλλων πλευρών.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναμένεται να συναντηθεί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου σήμερα στις 17:00 στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ, στις 18:00 με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και στις 20:00 με τον Αχιλλέα Δημητριάδη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Λεόντιου Φιλοθέου από το επιτελείο Μαυρογιάννη, η συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου αναμένεται να ορισθεί μετά και τις συσκέψεις του ΔΗΣΥ.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πολίτη σήμερα το πρωί ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι με τον ΔΗΣΥ τον ενώνουν οι θέσεις σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα.

Στέλνει ερωτηματολόγια το ΕΛΑΜ

Στο μεταξύ, το ΕΛΑΜ ετοιμάζει ερωτηματολόγιο το οποίο θα αποστείλει στους δύο διεκδικητές της προεδρίας.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη στο ΚΥΠΕ, στην επιστολή ερωτηματολογίου θα περιλαμβάνονται θέματα όπως το κυπριακό, η λαθρομετανάστευση, η παιδεία, η ακρίβεια, η οικονομία, το ενεργειακό και άλλα θέματα που απασχολούν το ΕΛΑΜ.

Σημείωσε, ότι η κεντρική επιτροπή του κόμματος θα συνέλθει το βράδυ της Τετάρτης και το αργότερο μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Πληροί τα κριτήρια ο Μαυρογιάννης

Την στήριξη του προς τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη, δήλωσε ο πρώην ανεξάρτητος υποψήφιος για την Δημοκρατία Μάριος Ηλιάδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του, ο κ. Ηλιάδης θεωρεί ότι οι πολίτες έχουν την επιλογή για έναν νέο πρόεδρο ο οποίος «πρέπει να είναι ένα αποδεδειγμένα έντιμο, αδιάφθορο και προοδευτικό πρόσωπο, με δυνατότητες εκλογής στην Προεδρία του κράτους και πιστά προσηλωμένο στο αίτημα της κοινωνίας για αλλαγή, με κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες και ευαισθησίες, μ’ εμπειρίες και ικανότητες χειρισμού του Κυπριακού και με ξεκάθαρο προσανατολισμό ως προς την επιδιωκόμενη λύση, που δεν είναι άλλη παρά μόνο η λύση Ομοσπονδίας όπως προβλέπεται απ’ τα ψηφίσματα των Η.Ε, που είναι η μόνη ικανή να επανενώσει την πατρίδα μας και να διασφαλίσει ένα ειρηνικό μέλλον για το σύνολο του λαού και του τόπου μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριος Ηλιάδης, απέσυρε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του λίγο πριν την τελική εβδομάδα του πρώτου γύρου των εκλογών.

Μ.Κ.