You are here

Νικόλας: Νέα στρατηγική στο κυπριακό

29/09/2017 15:06
Απέτυχε η πολιτική στο κυπριακό πρόβλημα τα τελευταία 10 χρόνια, υποστήριξε σήμερα ο υποψήφιος των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου, για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε συνέντευξη Tύπου κατά την οποία παρουσίασε τη νέα στρατηγική για την κυπριακή Δημοκρατία και λύση του κυπριακού ισχυρίστηκε ότι «η πολιτική των τελευταίων 10 χρόνων, όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος αλλά αντιθέτως έχει οδηγήσει σε αποτυχία και σε αδιέξοδα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «πρόθεση μας θα είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «εμείς δεν θα θέσουμε προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματευτών. Θα επιδιώξουμε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν. Θεωρώ ότι η διεθνής κοινότητα θα αναμένει για να διαπιστώσει κατά πόσο θα πρέπει να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις αλλά με σωστό τρόπο γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε και πως συμπεριφέρεται η Τουρκία, η οποία ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις προσπαθεί συνεχώς να κατοχυρώσει τα τελεσμένα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών που περιλαμβάνεται στη νέα στρατηγική για λύση του κυπριακού, είπε ότι «ο καλύτερος τρόπος είναι να ετοιμάζεσαι για πόλεμο. Δεν θέλουμε πόλεμο, ούτε έχουμε ψευδαισθήσεις για τις δικές μας στρατιωτικές δυνατότητες έναντι της Τουρκίας αλλά από την άλλη δεν πρέπει να στέλλουμε τα μηνύματα στην Τουρκία ότι είμαστε ένα ξέφραγο αμπέλι, είτε στην ΑΟΖ μας είτε στην ξηρά», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι «για το λόγο αυτό είναι που δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε ότι αφορά το κεφάλαιο ασάφειας.

Η άμυνα τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί, καταβάλλεται 1,3% του ΑΕΠ για εξοπλιστικά προγράμματα εντελώς ανεπαρκή για μια χώρα που βρίσκεται υπό κατοχή και αντιμετωπίζει ένα στρατιωτικό κίνδυνο στο πρόσωπο της Τουρκίας».

Κληθείς να απαντήσει πως θα εφαρμοστεί το μέτρο για δημιουργία πολικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία ως μοχλό πίεσης στο κυπριακό πρόβλημα και εάν είναι εφικτό 15 περίπου χρόνια μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων να εφαρμοστούν οικονομικά μέτρα είπε ότι «η δική μας η διαπίστωση είναι ότι δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός της πράσινης γραμμής, ο οποίος προνοεί τι θα πρέπει να διακινηθεί μέσω των οδοφραγμάτων. Θα πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά ο κανονισμός ενώ να ληφθούν και άλλα παρόμοια μέτρα ώστε να δημιουργηθεί πολιτικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία μέσω της αντιμετώπισης της προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Είναι αδιανόητο το αεροδρόμιο της Τύμπου να είναι το δεύτερο αεροδρόμιο της Κύπρου και να διακινούνται ελεύθερα από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου οι τουρίστες κάτι που δεν προνοείται από το κανονισμό της πράσινης γραμμής.

Όσον αφορά τον επανακαθορισμό του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής των δυνάμεων του κεντρώου χώρου είπε ότι «επιβάλλεται η διαπραγμάτευση για τον επανακαθορισμό του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων διότι εάν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ χωρίς καμία συνοχή τότε οι βάσεις μετατρέπονται σε σύνορα της ΕΕ, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την χώρα μας».

Νέα στρατηγική

Όσον αφορά τη νέα στρατηγική όπως την παρουσίασε στο 37σέλιδο έγγραφο ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αφετηρία της «Νέας Στρατηγικής», που παρουσιάζεται σε ένα 37σελιδο έγγραφο, είναι το γεγονός ότι, για τη μη λύση του Κυπριακού ευθύνεται η Τουρκία και η προκλητική αδιαλλαξία της και πως στόχος της «Νέας Στρατηγικής» είναι να υποχρεωθεί η Τουρκία να κάνει τις υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες, προκειμένου να επιτευχθεί μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της «Νέας Στρατηγικής», όπως ανέφερε, είναι η δημιουργία πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους για την Τουρκία, έτσι ώστε η μη λύση να της προκαλεί συνεχή φθορά, η ενίσχυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αξιοποίηση συμμαχιών για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και η ουσιαστική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κράτους μας.

Πρόσθεσε πως πέραν από τις διαπραγματεύσεις υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο στο οποίο πρέπει να δώσουμε έμφαση.

Οι βασικές πτυχές της «Νέας Στρατηγικής» είναι, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «η τοποθέτηση του κυπριακού στις ορθές του παραμέτρους ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, όπως ορίζονται από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, η απόσυρση των επικίνδυνων υποχωρήσεων και απόρριψη των απαράδεκτων συγκλίσεων Αναστασιάδη και Χριστόφια, μια νέα διαπραγματευτική τακτική που θα προτάξει τα κεφάλαια ζωτικού ενδιαφέροντος του Κυπριακού Ελληνισμού».

Επίσης «η απεμπλοκή από το εθνικά επιζήμιο πλαίσιο της Πενταμερούς Διάσκεψης, η καταπολέμηση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη καθώς και αποτροπή της ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία, η πλήρης αξιοποίηση του ευρωπαϊκού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας, μέσω της θεσμοθέτησης Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, η ταχύτατη εμπορική εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τους Υδρογονάνθρακες για τη δημιουργία ειδικού ταμείου στήριξης των προσφύγων».

Σημείωσε επίσης ότι «επιβάλλεται ο τερματισμός της μυστικής διπλωματίας και της διαπραγματευτικής συσκότισης μέσα από τη συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, και μέσα από την επέκταση της συζήτησης εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων και των αρμοδίων επιτροπών της, η δομική αναβάθμιση και ουσιαστικός εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αναβίωσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και η αναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος των Βρετανικών βάσεων με τελικό στόχο την κατάργηση τους».

Της Ηρώς Ευθυμίου