You are here

Ο ΓΓ ΑΚΕΛ έδωσε στον ΠτΔ πρόταση για το Κυπριακό

08/12/2020 12:49

Την πρόταση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, με επίκεντρο το πώς επιτυγχάνεται η επανέναρξη του διαλόγου που θα έχει ως στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, παρέδωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σε συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως έδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόταση που ετοίμασε το ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, και για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

«Η ανάγκη για εκπόνηση αυτής της πρότασης πηγάζει από την ανησυχία μας για το πώς έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα μετά την ανάδειξη του κ. Τατάρ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας αλλά και μετά την έντονη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στην Αμμόχωστο», είπε.

Ο κ. Κυπριανού τόνισε στη συνέχεια πως ο μόνος τρόπος για να ανακόψουμε την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, ο μόνος τρόπος για να υποχρεώσουμε την Τουρκία να επανέλθει στη σωστή βάση συζήτησης του Κυπριακού είναι η άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί προς την κατεύθυνση επίτευξης σωστής λύσης.

Όπως εξήγησε, η πρόταση που έχουν επιδώσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος αφορά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και το πώς αυτή μπορεί να ενθαρρυνθεί και το δεύτερο σκέλος αφορά τα θέματα των υδρογονανθράκων και πώς θα μπορούσαν αυτά να μετατραπούν σε κίνητρο για επίλυση του Κυπριακού. 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλάβει να μελετήσει την πρόταση και μετά την επιστροφή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει να έχουν ακόμα μια συνάντηση για να τη συζητήσουν.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα πως κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με την κ. Λουτ αλλά και για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτή την ενημέρωση. Ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου με στόχο να φτάσουμε σε συμφωνία στο Κυπριακό. Συμφωνία η οποία θα εδράζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το Διεθνές Δίκαιο καθώς επίσης και τα αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ», κατέληξε.