You are here

Ο Κληρίδης βλέπει Ντε Σότο το απόγευμα

18/11/2002 14:19
Σημαντικά μηνύματα από την συνάντηση Σημίτη – Ερτόγαν

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα συναντηθεί η ώρα 7 απόψε με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο κυπριακό, Άλβαρο ντε Σότο, για να του δώσει την απάντηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με το σχέδιο Ανάν. Όπως είναι ήδη γνωστό το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία όπως το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ αποτελέσει βάση προς διαπραγμάτευση.

Στο μεταξύ πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση για τα ελλαδοτουρκικά και το κυπριακό που είχε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, με τον μεγάλο νικητή των τουρκικών εκλογών και πρόεδρο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις κοινές δηλώσεις τους, ο κύριος Σημίτης επέμεινε ότι το κυπριακό και ο ευρωστρατός διατηρούν ρόλο διαβατηρίου κατά την έκφραση του για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κύριος Σημίτης ξεκαθάρισε ότι η ένταξη της Κύπρου είναι άσχετη με την επίλυση του Κυπριακού και την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

Ο κύριος Ερτογάν δήλωσε ότι ονειρεύεται μία εποχή ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και υπογράμμισε το ενδιαφέρον του κόμματος του να δοθεί στην χώρα του ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων κατά την σύνοδο της Κοπεγχάγης. Την επίλυση του Κυπριακού την παρέπεμψε στο μέλλον μετά την ανάρρωση του Ραούφ Ντενκτάς και την δημιουργία νέας κυβέρνησης στην Άγκυρα. Ο κ. Ερτογάν σημείωσε ακόμη ότι ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει ένα ισχυρό παράδειγμα ότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι μπορούν να συμβιώσουν και να συνεργαστούν για την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη.