You are here

Ο Ντενκτάς «ματαιώνει» το στόχο της νέας επιστολής Άναν

27/11/2002 15:47

Ανησυχίες της Λευκωσίας και μήνυμα Κασουλίδη προς Λονδίνο


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απαντήσει μέχρι το ερχόμενο Σάββατο στη νέα επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ, ωστόσο, η δραστική παρέμβαση του Κόφι Άναν δεν φαίνεται ότι θα αποδώσει τα αποτελέσματα που ανέμενε με «χρονικό ορίζοντα» την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη. Κι αυτό γιατί, ο Ραούφ Ντενκτάς απορρίπτοντας στην ουσία το σχέδιο λύσης του ΓΓ των ΗΕ, ετοιμάζει πολυσέλιδο έγγραφο με το οποίο αλλάζει συνθέμελα όλη την φιλοσοφία αλλά και το περιεχόμενο όλων σχεδόν των προνοιών του σχεδίου λύσης που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Όπως μάλιστα μετέδωσε πριν από λίγο από την Νέα Υόρκη, ο ανταποκριτής του ΜΕΓΚΑ Ελλάδας Μιχάλης Ιγνατίου, ο Ντενκτάς αντικαθιστά πλήρως τις πρώτες σελίδες του σχεδίου Άναν, με τις δικές του θέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο και θα έχει αργότερα σήμερα συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, ενημερώθηκε χθες από τον Πρόεδρο Κληρίδη για το περιεχόμενο της νέας επιστολής Κόφι Άναν. Για την ύπαρξη της επιστολής ενημερώθηκαν επίσης και όλα τα πολιτικά κόμματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στη χθεσινοβραδινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.

Επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς, τις ανησυχίες Αθηνών – Λευκωσίας για τη στάση της Βρετανίας και την αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων εκ μέρους του Λονδίνου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 Δεκεμβρίου, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε «ότι δεν μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε αλλοιώσεις προς όφελος της τουρκικής πλευράς στο σχέδιο που κατέθεσε ο Κόφι Άναν... να μην τους περνά από το μυαλό ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».

Ερωτηθείς για το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει με τον Βρετανό ομόλογο του, τόνισε με νόημα ότι «εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι ο ΓΓ κατέθεσε ένα σχέδιο το οποίο η δική μας πλευρά το αποδέχθηκε ως βάση για διαπραγμάτευση... Επομένως η απόφαση στην Κοπεγχάγη πρέπει να ληφθεί όπως ήταν καθορισμένο και σύμφωνα με τις διακηρύξεις της Βρετανίας μέχρι σήμερα ότι αν η διαπραγμάτευση δεν καταστεί δυνατό να οδηγήσει σε λύση προς της Κοπεγχάγης, οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν και μετά στη βάση του σχεδίου Άναν και «όχι», επεσήμανε με νόημα, «επί τη βάση ενός αλλοιωμένου σχεδίου γιατί έτσι απαιτεί η τουρκική πλευρά».

Του Κυριάκου Κυριακίδη