You are here

Ο ΠτΔ θέλει μαζί του τα κόμματα στην πενταμερή

14/01/2021 15:12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εισηγήθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να τον συνοδεύσουν στην άτυπη πενταμερή, καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο κ. Σεντώνας είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για τις πρωτοβουλίες, που ο ίδιος ανέλαβε σε σχέση με το Κυπριακό.

Εν πρώτοις, ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησής του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία τού μετέφερε, την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

Δεύτερον, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 11 Ιανουαρίου, αντικείμενο της οποίας ήταν η άτυπη πενταμερής συνάντηση, η έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες του ΓΓ αλλά και η επιστολή που απέστειλε προσφάτως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον κ. Γκουτέρες.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τις προτάσεις που διαβίβασε προσφάτως στον ΓΓ του ΟΗΕ, ανταποκρινόμενος και σε σχετική έκκλησή του σε σχέση με συγκεκριμένα ΜΟΕ που υποβοηθούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Σεντώνας.

Ανέφερε πως μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έγινε εκτενής συζήτηση κατά την οποία τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν και τις δικές τους απόψεις αλλά και προτάσεις.

Ο κ. Σεντώντας είπε πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να τον συνοδεύσουν στην άτυπη πενταμερή καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό", προσθέτοντας πως "το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί και σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν καθοριστεί και συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης από τον ΓΓ του ΟΗΕ".