You are here

Ο «θυμός» κατά Χριστοδουλίδη, έβγαλε κατά συνείδηση

08/02/2023 07:19

Η μαραθώνια και θυελλώδης χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πλέον κρίσιμες στην ιστορία του κόμματος της κεντροδεξιάς, σφραγίστηκε από έντονη συναισθηματική φόρτιση των μελών του, οι οποίοι στο δίλημμα να αποφασίσουν Χριστοδουλίδη ή Μαυρογιάννη, επέλεξαν την οδό «της ψήφου κατά συνείδηση».

«Κάτω από τις περιστάσεις, ήταν η πλέον σοφή απόφαση για να μην διαταραχθεί περαιτέρω η ενότητα του ΔΗΣΥ, που διανύει μία περίοδο κρίσης, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα ποσοστό συναγερμικών, γύρω στο 24%, ψήφισε Νίκο Χριστοδουλίδη και όχι τον αρχηγό του», ανέφερε πριν από λίγο στη StockWatch ανώτατο στέλεχος της Πινδάρου.

Στη συνεδρίαση του ΠΓ εκφράστηκε έντονος θυμός από την πλειονότητα των μελών του ΠΓ για το «τις πταίει» για την εκλογική αποτυχία του ΔΗΣΥ και τα πυρά όσων άσκησαν κριτική στράφηκαν κυρίως κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη και εναντίον του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο Χάρης Γεωργιάδης, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, που στήριξε την απόφαση «οι συναγερμικοί να πράξουν κατά βούληση», έκανε και λόγο για ανάγκη αυτοκριτικής.

Ακούστηκαν και φωνές από στελέχη που υπέδειξαν ότι θα πρέπει να καταλαγιάσει η οποιαδήποτε απογοήτευση και να πρυτανεύσει «η μεγαλοψυχία για να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Ν. Χριστοδουλίδη, ενός ανθρώπου ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του ΔΗΣΥ και τείνει χείρα συνεργασίας στην παράταξη του».

Οι υποστηριχτές της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη αναφέρθηκαν και στη χθεσινή επιστολή του προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου και στην ανάγκη ο ΔΗΣΥ να έχει λόγο και συμμετοχή στη διακυβέρνηση του τέως στελέχους του, για να συνεχιστεί η πετυχημένη οικονομική και κοινωνική πολιτική της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Αρκετοί μάλιστα ήταν αυτοί που πρόβαλαν την επιθυμία του Προέδρου Αναστασιάδη να αποφευχθεί στήριξη στον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μεταξύ των δύο κομμάτων το ιδεολογικό χάσμα είναι αγεφύρωτο.

Eίναι γνωστό και επιβεβαιωμένο ότι ο ΠτΔ στη συνάντηση που είχε το πρωί της περασμένης Δευτέρας με την ηγεσία του ΔΗΣΥ εξέφρασε την άποψη ότι για το συμφέρον του κόμματος και της ενίσχυσης της ενότητας του θα πρέπει να μην στηριχθεί ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ.

Τα μέλη του ΠΓ που επιχειρηματολόγησαν υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, αναφέρθηκαν στην «κακή διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ 2008 -2013, που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα πτώχευσης, σε μνημόνια και σε κουρέματα».

Άλλωστε στην επιστολή Χριστοδουλίδη προς Αβέρωφ επισημαίνεται η ανάγκη για συνέχιση της οικονομικής ευρωστίας της χώρας με τη συμμετοχή στη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος χθες επίσης με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, επεσήμανε τη συνεργασία των δύο κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ από το 2013 μέχρι το 2106, που οδήγησαν τη χώρα εκτός οικονομικού προγράμματος.

«Χείμαρρος» ο δήμαρχος Πάφου

«Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν είναι ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι ανεξάρτητος υποψήφιος προερχόμενος από το χώρο της κεντροδεξιάς, έντιμος και καθαρός», υποστήριξε από το βήμα του ΠΓ ο Φαίδωνας Φαίδωνος, δήμαρχος Πάφου, απαντώντας στους υποστηριχτές της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη.

Ισχυρίστηκε ότι ψήφος προς τον Ν. Χριστοδουλίδη, θα συνεπάγεται «με επιβράβευση ενός τέως συναγερμικού στελέχους που δίχασε την παράταξη και την έθεσε ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων».

Τη θέση του δημάρχου Πάφου την οποία άλλωστε έχει διατυπώσει από το βράδυ της Κυριακής με σημείωμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε δημόσιες δηλώσεις του στα ΜΜΕ, υιοθέτησε μερίδα των μελών του ΠΓ, οι οποίοι προέβησαν σε χαρακτηρισμούς κατά του Ν. Χριστοδουλίδη του τύπου «αποστάτης».

Υπήρξαν όμως παρεμβάσεις από μέλη του ΠΓ ν’ αποφεύγονται τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί.

Υπέρ της στήριξης του Ανδρέα Μαυρογιάννη τάχθηκε και η Καίτη Κληρίδη, θυγατέρα του ιδρυτή του ΔΗΣΥ Γλαύκου Κληρίδη, καθώς και άλλα στελέχη οι οποίοι έκαναν λόγο για την ανάγκη «υπέρβασης για να μην ενταφιαστεί το κυπριακό».

Η παρασκηνιακή παρέμβαση Αναστασιάδη

Σημειώνεται ότι μερικές ώρες πριν από τη συνεδρίαση του ΠΓ διαδραματίστηκε έντονο παρασκήνιο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος αποδέχτηκε μεν την εισήγηση Αβέρωφ «για ψήφο κατά συνείδηση» ωστόσο, ήθελε να μπει ουρά στο κείμενο με έμμεση στήριξη προς τον Ν. Χριστοδουλίδη.

Τη θέση αυτή του ΠτΔ φαίνεται να στήριξε και ο Πρόδρομος Προδρόμου, Υπουργός Παιδείας, ωστόσο καταλυτικό ρόλο στις προθέσεις Αναστασιάδη έπαιξε η στάση της πλειονότητας των μελών του ΠΓ να μην στηριχθεί ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος υποψήφιος αφού βασική αρχή και φιλοσοφία της στάσης του ΔΗΣΥ στην επομένη των εκλογών θα είναι «η εποικοδομητική αντιπολίτευση».

Τη θέση αυτή ξεκαθάρισε πολύ πριν από την εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση δήλωσε:

«Αν ο ίδιος δεν εκλεγεί, ο ΔΗΣΥ, θα είναι στην αντιπολίτευση».

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ έχει επίσης αναφερθεί τις τελευταίες μέρες ότι δεν θα υπάρχει συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σταθμίζοντας το εκρηκτικό κλίμα που προδιαγραφόταν στη συνεδρίαση του ΠΓ προτίμησε να μην παρευρεθεί για να μην ρίξει λάδι στη φωτιά, όπως φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες.

Πάντως, οι λίγες δεκάδες οπαδοί του ΔΗΣΥ που βρέθηκαν έξω από τις αίθουσες του Συνεδριακού χθες το βράδυ ενώ συνεδρίαζε το ΠΓ, σχολίαζαν με επικριτικό τρόπο την όλη στάση του ΠτΔ στην προεκλογική περίοδο. 

Ένταση προκλήθηκε κατά την είσοδο του υπουργού παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου στην αίθουσα της συνεδρίασης, ο οποίος προπηλακίστηκε από παρευρισκόμενους λόγω της υποστήριξης που εξέφρασε προς τον Ν. Χριστοδουλίδη. Τον προπηλακισμό κατά Προδρόμου καταδίκασε πριν από λίγο μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Χάρης Γεωργίας, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Οι πληροφορίες που αφέθηκαν χθες να κυκλοφορήσουν ήταν ότι η θέση Αναστασιάδη παρουσιάστηκε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως κοινή πρόταση των δύο.

Δηλαδή, ο ΔΗΣΥ να πάει με ψήφο κατά βούληση, σε συνδυασμό με τη δεδηλωμένη θέση Αβέρωφ να περάσει η Πινδάρου στην αντιπολίτευση.

Η πρόταση αναγνώσθηκε και εγκρίθηκε στο τέλος της σύσκεψης του πολιτικού γραφείου.

Ο Αβέρωφ θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου από το βήμα του ΠΓ ανακοίνωσε τη σύγκληση εκλογικής συνέλευσης για τις 11 Μαρτίου, τονίζοντας ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος.

Ζήτησε παράλληλα και από τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας να παραιτηθούν και να επαναδιεκδικήσουν, ανανέωση εντολής.

Του Λεύκου Χρίστου