You are here

Οι αλλαγές στον τομέα δικαιοσύνης

21/01/2019 12:36

Έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν, ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων έκανε σήμερα ο υπουργός δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο «για την πορεία μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και στα πλαίσια αυτής για τα εννιά νομοσχέδια που έχουν ετοιμαστεί, κάποια εκ των οποίων είναι στο στάδιο της προετοιμασίας».

Πρόσθεσε ότι κάποια από τα νομοσχέδια βρίσκονται ενώπιον της βουλής, αλλά ενώπιον της νομικής υπηρεσίας και άλλα είναι στο στάδιο διαβούλευσης, ενώ κάποια βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας.

Επεσήμανε ότι τα νομοσχέδια αυτά στοχεύουν ουσιαστικά στο να μεταρρυθμίσουν τα δικαστήρια κατά τρόπο ριζικό διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα για ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και προστασίας του δικαστικού συστήματος, καθώς και της διασφάλισης της εμπιστοσύνης του λαού στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο.

Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι ήδη η μεταρρύθμιση έχει αρχίσει μετά από μελέτη εμπειρογνωμόνων από την Ιρλανδία τον περασμένο Απρίλη – Μάρτιο, η υλοποίηση της οποίας άρχισε με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης που θα ολοκληρωθεί στα μέσα 2020.

Πρόσθεσε ότι «για τον σκοπό αυτό έχουμε καταρτίσει πρόγραμμα, στο οποίο καθορίζονται όλες οι δράσεις, ποιοι θα πρέπει να τις υλοποιήσουν, πότε θα πρέπει να αρχίσει η κάθε μια και πότε θα συμπληρωθεί. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται η δυνατότητα παράλληλων δραστηριοτήτων για να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης».

Είπε ακόμα ότι για τις μεταρρυθμίσεις αυτές έχει μιλήσει στο παρελθόν και με το ανώτατο δικαστήριο, και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ), και είναι ενήμερα και τα πολιτικά κόμματα, ενώ ο ίδιος έχει αναφερθεί σε αυτές πολλές φορές.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Νικολάου σημείωσε τον διαχωρισμό του ανωτάτου δικαστηρίου σε ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο και σε δικαστήριο τρίτου βαθμού δικαιοδοσίας.

Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί εφετείο με αρμοδιότητες του ανωτάτου δικαστηρίου και με αρμοδιότητα να δικάζει κατ’ έφεση τις αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου. Το δικαστήριο αυτό θα λειτουργεί σε τμήματα και ο αριθμός των δικαστών θα είναι τέτοιος που θα διασφαλίζει την ταχύτητα στη διεκπεραίωση της εξέτασης των υποθέσεων, ανέφερε ο υπουργός δικαιοσύνης.  

Όπως είπε, ρυθμίζεται ακόμη η αναθεώρηση του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου και του δικαστικού συμβουλίου ώστε να διευρυνθεί με τη συμμετοχή επαρχιακών δικαστών, με δικηγόρο και με τον γενικό εισαγγελέα.