You are here

Οι αποζημιώσεις στο σχέδιο λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ

22/11/2002 16:24
Στη βάση της σημερινής αξίας των περιουσιών, θα υπολογισθεί το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν σε πρόσφυγες οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν στις περιουσίες τους σύμφωνα με τα προτεινόμενα στο σχέδιο Άναν, ενώ δεν προβλέπει αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης της περιουσίας για τα 28 χρόνια κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 1, παράγραφος του κεφαλαίου «Ορισμοί» (Definitions), ο όρος παρούσα τιμή αναφέρεται στην αξία της περιουσίας κατά την περίοδο που ο ιδιοκτήτης αποστερήθηκε της χρήσης της περιουσίας του, «επιπλέον μιας προσαρμογής που θα αντανακλά την αύξηση της αξίας και που θα βασίζεται, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, στην αύξηση του μέσου όρου της τιμής πώλησης περιουσιών στην Κύπρο σε ανάλογες περιοχές κατά την περίοδο μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της θεμελιακής συμφωνίας».

Επιπλέον στη σελίδα 95, του σχεδίου Άναν και συγκεκριμένα η υποσημείωση 22 αναφέρει ότι ο καθορισμός της αύξησης της αξίας των περιουσιών θα πρέπει, εάν είναι δυνατό, να βασιστεί σε αντίστοιχες περιοχές του νησιού όπου οι τιμές των περιουσιών δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από τα γεγονότα του 1963 και 1974.
Στο κεφάλαιο για τις περιουσίες αναφέρεται ρητά πως το «κοινό κράτος» και οι «συστατικές πολιτείες», σύμφωνα με το άρθρο 37 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θα ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να απαλείψει οποιεσδήποτε διαδικασίες που εκκρεμούν ενώπιόν του και που αφορούν περιουσίες που επηρεάζονται και για τις οποίες θα δοθούν αποζημιώσεις.

Το άρθρο 37 αναφέρει πως το Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας να αποφασίσει να απαλείψει αίτηση όταν οι συνθήκες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αιτητής δεν προτίθεται να συνεχίσει την αίτησή του ή ότι το θέμα έχει επιλυθεί ή ότι το Δικαστήριο για άλλο λόγο δεν θεωρεί ότι δικαιολογείται η συνέχιση της εξέτασης της αίτησης. Πάντως, προστίθεται ότι «το Δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση της αίτησης εάν ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως καθορίζονται στη Συνθήκη και τα πρωτόκολλα το απαιτεί».

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ οι αποζημιώσεις που προβλέπονται δεν έχουν καμία σχέση με την απώλεια χρήσης της περιουσίας, ενώ προστίθεται ότι αιτήματα για καταβολή αποζημιώσεων για απώλεια χρήσης θα τυγχάνουν χειρισμού από τις συστατικές πολιτείες. Πρόνοια η οποία σαφώς ευνοεί την Τουρκία, αφού την «απαλλάσσει» για την απώλεια χρήσης των περιουσιών την περίοδο πριν την υπογραφή της «Θεμελιακής Συμφωνίας» (σ.σ. του σχεδίου Άναν) σε πλήρη διάσταση και αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με την απόφαση του οποίου στην γνωστή υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, καθιστά σαφές ότι είναι η Τουρκία με την παρουσία των στρατευμάτων της, που έχει την ευθύνη για ό,τι γίνεται στα κατεχόμενα.