You are here

Οι ευκαιρίες για επενδύσεις στο συνέδριο Invest Cyprus

21/09/2018 13:01

Τις ευκαιρίες επενδύσεων στην Κύπρο που προσφέρονται για το Ηνωμένο Βασίλειο και τα περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, επεσήμαναν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος του κυπριακού οργανισμού προώθησης επενδύσεων (CIPA) κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Invest Cyprus στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου τόσο σε ότι αφορά τα αγαθά όσο και τις υπηρεσίες.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και επενδυτικών ταμείων, της ενέργειας, της ναυτιλίας, της τεχνολογίας και καινοτομίας, του τουρισμού και του εμπορίου.

Αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ως ανταγωνιστικό κέντρο διεθνών επιχειρήσεων καθώς επίσης, στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και στα οικονομικά δεδομένα.

Σημείωσε ότι όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του φορολογικού και νομικού πλαισίου, έχουν ως αποτέλεσμα ανανεωμένες σημαντικές επενδύσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Αναφέρθηκε στις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η πρόκληση είναι να διατηρηθεί η δυναμική και να διασφαλιστεί ότι η Κύπρος θα παραμείνει στο δρόμο της βιωσιμότητας με συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, συνέχιση της στρατηγικής διευκόλυνσης επενδύσεων και συνέχιση των επενδύσεων σε εκπαίδευση, έρευνα, ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι στόχος είναι επίσης η συνέχιση της πολιτικής μειώσεων φορολογιών και παροχής κινήτρων για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και προσέλκυση νέων επενδύσεων. Πρόσθεσε ότι η νέα νομοθεσία για επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων και το νέο ενισχυμένο πλαίσιο αναφορικά με τα επενδυτικά ταμεία, είναι κρίσιμα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε σχέση με το Brexit, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε στήριξη προς το διάλογο που διεξάγεται ώστε να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής μελλοντική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Ην. Βασιλείου. Παράλληλα τόνισε την αποφασιστικότητα για στενή συνεργασία με την βρετανική κυβέρνηση, προς την διασφάλιση μιας στενότερης και ενισχυμένης διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδεψαν στο συνέδριο οι υπουργοί οικονομικών και εμπορίου.

CIPA: Eναλλακτικός προορισμός για επενδύσεις ενόψει Brexit

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος εν όψει Brexit ανέδειξε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (InvestCyprus).

O Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Μιχάλης Π. Μιχαήλ απαρίθμησε στη δική του τοποθέτηση τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως εταιρική έδρα διεθνών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιστροφή της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό.

Ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και την προσπάθειά του αφενός να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και αφετέρου να προσελκύσει επενδύσεις με προστιθέμενη αξία, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα τονώσουν την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα.

Ενόψει Brexit, ο κ. Μιχαήλ διατύπωσε την εκτίμηση ότι διανοίγονται ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες προώθησης της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για μεταφορά εταιρικής έδρας ή και μέρους των δραστηριοτήτων πολυεθνικών εταιρειών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν ανοικτές συζητήσεις τύπου πάνελ σε τρεις διαφορετικές θεματικές ενότητες, στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και o υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου, ο εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Κωσταντίνος Ηροδότου, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου John Hourican, ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Ιώαννης Μάτσης, ο CEO της Deloitte Cyprus Κρίστης Χριστοφόρου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της PwC Κυριάκος Κόκκινος, ο διοικητικός σύμβουλος της KPMG Δημήτρης Βάκης, ο μέτοχος της EY Cyprus Στέλιος Δημητρίου, o αντιπρόεδρος της ExxonMobil Exploration για Ελλάδα, Ρωσία, Κασπία Tristan Aspray, ο διευθυντής της City of Dream Mediterranean, της Melco Resorts & Entertainment, Andy Choy και ο πρόεδρος της Columbia Ship managment LTD Mark O’ Neil.

Η πρώτη ενότητα αφορούσε την βιώσιμη ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η δεύτερη επικεντρώθηκε στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου ενόψει του Brexit, ενώ στο πλαίσιο της τρίτης ενότητας εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών που διατηρούν έδρα ή έχουν επενδύσει στο νησί μοιράστηκαν πολύτιμες πληροφορίες για τους τομείς ανάπτυξης, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προσφέρει η Κύπρος με βάση τις δικές τους εμπειρίες.