You are here

Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν τα ηνία του κυπριακού και της λύσης

28/11/2002 12:14

Φθάνει στην Κύπρο ο Μαρκ Γκρόσμαν


Η διεθνής κοινότητα λύγισε και ο ΓΓ του ΟΗΕ προ της αδιάλλακτης στάσης του Ραούφ Ντενκτάς και εφόσον τα χρονοδιαγράμματα έχουν εκπνεύσει για τον κατοχικό ηγέτη, δίδει τώρα νέα πίστωση χρόνου στον Ντενκτάς αλλά και στη δική μας πλευρά καλώντας τα δύο μέρη να υποδείξουν τα σημεία του σχεδίου του, τα οποία κατά τη γνώμη τους χρήζουν διαπραγμάτευσης.

Κι ενώ το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται από το πρωί στην πιο κρίσιμη ενδεχομένως συνεδρία του από το 1974, διπλωματικές αλλά έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 4 Δεκεμβρίου για επαφές με την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε όπως ο κ. Γκρόσμαν, που διετέλεσε στο παρελθόν πρέσβης στην Άγκυρα, επισκεφθεί την Κύπρο μετά τις επαφές που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Μαζί με τον κ. Γκρόσμαν, στην Άγκυρα θα μεταβεί και ο υφυπουργός Άμυνας, κ. Βόλφοβιτς, ο οποίος όμως δεν αναμένεται να τον ακολουθήσει και στη Λευκωσία. Είναι προφανές, σημείωναν διπλωματικές πηγές, ότι η Ουάσινγκτον επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις τους σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο με στόχο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο γενικός γραμματέας για συμφωνία μέχρι την Κοπεγχάγη.

Σημειώνεται ότι στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβούν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιώργος Παπανδρέου και ο Βρετανός ομόλογός του, Τζακ Στρο.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του ΟΗΕ σχολιάζοντας τη χθεσινή επιστολή Ντενκτάς ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού ανέφερε: «Μελετούμε σε βάθος την επιστολή Ντενκτάς και από ό,τι φαίνεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι έτοιμος για διαπραγμάτευση».

Γ. Παπανδρέου

Ο ελλαδίτης υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, εκτίμησε την επιστολή Ντενκτάς ως αίτημα για προ-διαπραγμάτευση πριν από τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι είναι λανθασμένη η πληροφορία για την απάντηση Ντενκτάς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική, έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία λύσης του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να ανταποκριθούν στο σχέδιο Ανάν με τρόπο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πάουελ τόνισε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μέχρι την Κοπεγχάγη, τότε πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια δυναμική προσπάθεια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί το Κυπριακό με τη βοήθεια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάς υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Μιλώντας στο CNN TURK, ο Αλβάρο ντε Σότο, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει την υπογραφή αρχικής συμφωνίας στις 12 Δεκεμβρίου.

«Για εμάς προέχει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Η ένταξη της Κύπρου είναι αυτονόητη και ανεξάρτητη από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος», τόνισε ο υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο ίδιος πάντως δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Γιώργου Παπανδρέου, ότι μετά από ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού θα υπάρξει πρόοδος και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Το θέμα της Κύπρου τέλος, αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.