You are here

Οι πρώτες αντιδράσεις στο αποτέλεσμα α’ γύρου

05/02/2023 20:53

Τις επαφές και τις διεργασίες που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, μέχρι και την δεύτερη Κυριακή των προεδρικών εκλογών, στις 12 Φεβρουαρίου, προδιαγράφουν οι πρώτες αντιδράσεις των υποψηφίων, στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και την πρόκριση Χριστοδουλίδη – Μαυρογιάννη στον δεύτερο γύρο.

Καλεί Αβέρωφ αύριο ο Χριστοδουλίδης

«Σήμερα η Κύπρος μίλησε ξεκάθαρα», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης στην πρώτη του δήλωση μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών, σημειώνοντας ότι αντικρύζει το αποτέλεσμα με σεβασμό και ικανοποίηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης και ότι αντιλαμβάνεται και είναι πανέτοιμος να αναλάβει την ευθύνη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε ότι αύριο το πρωί θα επιδιώξει να έχει επαφή τον Α. Νεοφύτου.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η κοινωνία των πολιτών με την ψήφο του επιβεβαίωσε πως επιζητεί «ανανέωση και νέα ήθη στην πολιτική, προοπτική και ελπίδα για το σύνολο του λαού».

Σε ότι αφορά τα επόμενα 24ωρα, ανέφερε ότι θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα και θα συνομιλήσει με όλους με πραότητα και την δέουσα σοβαρότητα.

Συνεχάρη τον Α. Μαυρογιάννη για τη 2η θέση και τους άλλους υποψηφίους, υποδεικνύοντας ότι στη δημοκρατία, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μόνο η απόφαση του κυπριακού λαού.

«Να επαναλάβω ότι κανένας από τους διεκδικητές δεν ήταν και δεν είναι αντίπαλός μας, αντίπαλος τα προβλήματα του τόπου και του λαού», είπε αναφερόμενος στο όραμά του για μια Κύπρο επανενωμένη και ελεύθερη.

Μιλώντας για το δεύτερο γύρο των εκλογών, είπε «να είστε σίγουροι ότι θα τις κερδίσουμε», σημειώνοντας ότι στόχος είναι μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής με αξιοποίηση των καλύτερων τεχνοκρατών από την κοινωνία των πολιτών.

Άνοιγμα Μαυρογιάννη προς τις δημοκρατικές δυνάμεις

Στις πρώτες του δηλώσεις αφότου διαφάνηκε πιο ξεκάθαρα το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ανέφερε ότι από αύριο θα αρχίσουν οι επαφές με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, αν και ακόμα δεν έχει διευθετηθεί κάποιο ραντεβού.

Σημείωσε ότι η ετυμηγορία του λαού «είναι σαφής και τιμά εμένα και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου», ευχαριστώντας όσους και όσες τον στήριξαν, «συνεργάτες, εθελοντές, το ΑΚΕΛ, οργανωμένες κινήσεις και προσωπικότητες που στήριξαν την υποψηφιότητά» του.

Δήλωσε ότι «η πίστη στη λύση κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μας κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί», προσθέτοντας πως «η προσήλωση στο στόχο για υγιή και εύρωστη οικονομία υπερβαίνει τις όποιες διαφορές».

Εξέφρασε παράλληλα, ικανοποίηση για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για πρόκριση στον δεύτερο γύρο.

Ο κ. Μαυρογιάννης συνεχάρη τηλεφωνικώς τον Ν. Χριστοδουλίδη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τον κ. Μαυρογιάννη και τους ψηφοφόρους ευχαρίστησε ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη «δικαίωση» της επιλογής Μαυρογιάννη.

«Η δεύτερη Κυριακή είναι άλλες εκλογές, τίποτα δεν κρίθηκε ακόμα», είπε, σημειώνοντας ότι ο κ. Μαυρογιάννης έχει τις δυνατότητες να αναχαιτίσει τον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης και να ανεβάσει τον τόπο ψηλότερα.

Σε ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις, ανέφερε ότι αύριο θα συνέλθουν τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος για καλύτερη προετοιμασία ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, «με πολύ καλές προοπτικές να κερδηθούν οι εκλογές», σημείωσε.

Συλλογική η απόφαση ΔΗΣΥ για επόμενη μέρα

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι απολύτως σεβαστό, δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην πρώτη του δήλωση, μετά και τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, προναγγέλλοντας πως όταν κινηθούν οι διαδικασίες του κόμματος, ο Α. Νεοφύτου θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

«Έχω ήδη συγχαρεί τους ανθυποψηφίους μου για την επιτυχία τους να περάσουν στον β’ γύρο. Δώσαμε δύσκολο αγώνα στις πλέον αντίξοες πολιτικά συνθήκες. Φέραμε ένα αποτέλεσμα κοντά στο ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, με περισσότερες ψήφους, όμως δεν ήταν αρκετό», είπε.

«Ευχαριστώ όσους μας εμπιστεύθηκαν και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και πορεύτηκαν μαζί μας, παρά την προσπάθεια διάσπασης», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η απόφαση για την επόμενη μέρα είναι συλλογική. «Ο ΔΗΣΥ είναι δημοκρατικό κόμμα με ισχυρότατες θεσμικές διαδικασίες, τα όργανά του οποίου θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα και την περαιτέρω στάση μας», σημείωσε.

«Ένα είναι σίγουρο, ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός, πρωταγωνιστής στη βουλή και την κοινωνία και θα παραμείνω προσωπικά δεσμευμένος σε αυτή την υψηλή αποστολή», ανέφερε.

Οι δηλώσεις άλλων υποψηφίων

Το ΕΛΑΜ κατάφερε να καθιερωθεί ως η τέταρτη πολιτική δύναμη της Κύπρου, είπε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Χρίστος Χρίστου.

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον ρόλο και το μήνυμα που μας έχει αποστείλει η κοινωνία. Είμαστε εδώ για να εργαστούμε για τα προβλήματα των συμπολιτών μας, για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι τις προσεχείς μέρες θα έχουν συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής για να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις όσον αφορά το δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Εστιάζουμε όμως όχι απλά στη δεύτερη Κυριακή αλλά στην τρίτη και τέταρτη Κυριακή. Εκεί όπου τα προβλήματα συνεχίζονται και εκεί που θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να εργαστούν για το καλό της πατρίδας. Ευχαριστώ ξανά θερμά όλο τον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό μας. Να είστε καλά», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρίστου είπε ότι όπως είχαν εξαγγείλει τις προηγούμενες μέρες θα αποστείλουν και στους δύο εναπομείναντες υποψηφίους το σχετικό ερωτηματολόγιο και θα αναμένουν τη δική τους τοποθέτηση.

«Με βάση τις δικές τους τοποθετήσεις θα παρθεί απόφαση κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη το βράδυ», κατέληξε.

Το ποσοστό που συγκέντρωσε η υποψηφιότητά του στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών «θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο» δήλωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης ο οποίος θα ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί ποιον από τους δύο υποψήφιους που επικράτησαν θα στηρίξει, στη διάρκεια Δημοσιογραφικής Διάσκεψης. «Ήρθα για να μείνω κι αυτό το είπα ξανά και θα συνεχίζω να το λέω» ανέφερε σε δηλώσεις του στο εκλογικό του επιτελείο ο κ. Δημητριάδης.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης συνεχάρη τους δύο νικητές, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη».

Πρόσθεσε ότι «με βάση τις 12 προτεραιότητες που θέσαμε είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σε θέματα αρχής για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να αποφασίσουμε ποιόν από τους δύο θα υποστηρίξουμε».

Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιδιώξαμε, δήλωσε ο Γιώργος Κολοκασίδης, λέγοντας ότι  «είμαστε όμως περήφανοι για την προσπάθεια η οποία στηρίχθηκε στις δικές μας δυνάμεις και τους ώμους ενεργών πολιτών».

«Δώσαμε τον αγώνα παραμένοντας πιστοί στις αξίες και θέσεις μας, με διαφάνεια και ευθύτητα» αναφέρει ο κ. Κολοκασίδης σε γραπτή του δήλωση.

Προσθέτει πως «ξέραμε ότι κάθε τέτοιο εγχείρημα είναι δύσκολο, όπως επίσης ξέραμε ότι η κομματοκρατία είναι πανίσχυρη».

«Παρά το αποτέλεσμα, ένα έχω να πω στους φίλους και υποστηρικτές του κοινού μας οράματος: να είναι περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε» συνεχίζει ο κ. Κολοκασίδης, ο οποίος συγχαίρει τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη «για την επιτυχία τους στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών».

Ευχαριστίες προς τους πολίτες που τον τίμησαν με την ψήφο τους, εκφράζει, μέσω ανάρτησης του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο επικεφαλής του «Νέο Κύμα || Volt Cyprus – Η Άλλη Κύπρος» Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας κατά τον Α΄ γύρο των εκλογών.  

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους 6.328 πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου στο "Νέο Κύμα". Κάναμε ένα πρώτο βήμα. Είναι μόνο η αρχή», γράφει στο tweet του ο κ. Χριστοφίδης.

Μ.Χ.