You are here

Ολοκλήρωσαν το διάλογο ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ

21/09/2012 14:40
ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ολοκλήρωσαν σήμερα το διάλογό τους για τις κοινές προγραμματικές τους θέσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, οι προγραμματικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων θα σταλούν τη Δευτέρα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα συνέλθει την ερχόμενη Πέμπτη.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών των δυο κομμάτων στα γραφεία του ΔΗΣΥ, στην απουσία του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου. Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των προέδρων των δυο κομμάτων Νίκου Αναστασιάδη και Μάριου Καρογιάν.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, ο κ. Καρογιάν είπε πως η Κεντρική Επιτροπή έχει το απόλυτο δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει, να τοποθετηθεί θετικά ή αρνητικά σε σχέση με τη συγκεκριμένη δουλειά που έγινε από τη γραμματεία του κόμματος όλη αυτή την περίοδο.

Ερωτηθείς πώς κρίνει το πλαίσιο διακυβέρνησης στο οποίο έχουν συμφωνήσει με το ΔΗΣΥ, ο κ. Καρογιάν είπε πως σέβεται τα συλλογικά όργανα του κόμματός του και ότι τις απόψεις και τις θέσεις του θα τις καταθέσει όπως και τα άλλα μέλη της γραμματείας στη διάρκεια της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής.

Παράλληλα ανέφερε πως «μέσα από τις συζητήσεις μας υπάρχει η βάση πάνω στην οποία μπορούν να στηριχθούν πολιτικές, υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις ισχυρές σε πολλά επίπεδα και πιστεύω ότι μέσα από τη συζήτηση που θα κάνουμε στην Κεντρική Επιτροπή θα καταδειχθεί του λόγου το αληθές».

Είπε πως δεν θέλει να προδικάσει οτιδήποτε, αλλά μπορεί να πει απερίφραστα ότι «υπήρξε καλή διάθεση, ένα πνεύμα σωστό που χαρακτήρισε τις συζητήσεις τους, έχοντας επίγνωση των δύσκολων καιρών που περνά ο τόπος και της αναγκαιότητας να υπηρετηθεί μια στρατηγική εθνικής συνεννόησης, εθνικής συναίνεσης, συλλογικής δράσης, συναπόφασης, συνδιαμόρφωσης και για κυβέρνηση εθνική σωτηρίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το πλαίσιο στο οποίο κατέληξαν και «το οποίο ενσωματώνει και εισηγήσεις του ΕΥΡΩΚΟ», θα τεθεί ενώπιον των συλλογικών ομάδων των κομμάτων, και αποτελεί τη βάση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις μεγάλες προκλήσεις της πατρίδας μας, εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές.

Ανέφερε πως προσβλέπει στη συνέχιση του διαλόγου και της συνεργασίας και με το Κίνημα Οικολόγων.

Είπε πως «απέναντι στις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Έχουμε χρέος απέναντι στον τόπο να κοιτάξουμε μπροστά. Αναγνωρίζω ότι υπήρξαν στο παρελθόν στιγμές που πλήγωσαν όλους μας, όμως τούτη η ώρα είναι ιστορική ευκαιρία να εργαστούμε με συλλογικότητα και να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου».

Για αυτό ακριβώς, επανέλαβε, προέχει ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. «Η σημερινή κατάληξη είναι μια νέα αρχή και τα όσα έχουμε συμφωνήσει αποτελούν ύψιστη δέσμευση όχι μόνο απέναντι στους οπαδούς των κομμάτων μας, αλλά και απέναντι στο σύνολο των συμπολιτών μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Μόνο έτσι, είπε, θα δώσουμε προοπτική στον τόπο και ελπίδα στην κοινωνία. Εν αναμονή και με πλήρη σεβασμό στην απόφαση των συλλογικών οργάνων των κομμάτων με τα οποία επιδιώκουμε τη συνεργασία, θέλω να επαναλάβω την απόφασή μου να τιμήσω μέχρι και το τελευταίο ιώτα τις όποιες δεσμεύσεις και τις όποιες προγραμματικές θέσεις έχουμε συμφωνήσει, πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Καρογιάν είπε πως «ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις και το διάλογο σε ό,τι αφορά στους βασικούς πυλώνες που ως ΔΗΚΟ από καιρό είχαν προβάλει, την αναγκαιότητα δηλαδή διερεύνησης, αναζήτησης αλλά και κατάληξης σε προγραμματικές συγκλίσεις, ικανές να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και πάνω από όλα για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων και κινδύνων που ο κυπριακός λαός, η κοινωνία μας και όλοι εμείς έχουμε μπροστά μας».

Είπε πως μετά και την ολοκλήρωση του διαλόγου με το ΔΗΣΥ, έχει προγραμματιστεί η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ την ερχόμενη Πέμπτη. Ανέφερε πως τη Δευτέρα θα αποσταλούν τα έγγραφα που έχουν συζητήσει και στα οποία έχουν καταλήξει με το ΔΗΣΥ σε προγραμματικές συγκλίσεις προς όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, «με πλήρη διαφάνεια, για να μπορέσει ο κάθε ένας, και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και ολόκληρος ο κυπριακός λαός να γνωρίζουν τί είναι αυτό που έχουν συζητήσει και τί είναι αυτό στο οποίο καταλήξει ως προγραμματικές συγκλίσεις».

Είπε πως οι καιροί είναι δύσκολοι και οι στιγμές κρίσιμες και δεν είναι η ώρα των ανώφελων συγκρούσεων ή των άγονων αντιπαραθέσεων, αλλά η ώρα που όλοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους σοβαρούς κινδύνους, να δώσουμε ελπίδα, να δώσουμε προοπτική στον κόσμο, στο λαό και στην κοινωνία».

Τόνισε την ανάγκη για δημιουργία συνθηκών συλλογικότητας, συνευθύνης και συνδιαμόρφωσης προτάσεων και πολιτικών ικανών να οδηγήσουν τον τόπο έξω από τα σημερινά αδιέξοδα.