You are here

Ομαλά η ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα εξωτερικού

05/02/2023 13:10

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η ψηφοφορία στα δεκαπέντε εκλογικά κέντρα σε εννέα πόλεις της Ελλάδας.

Η ψηφοφορία σταμάτησε στις 12:00 και συνεχίστηκε στις 13:00, ενώ οι κάλπες θα κλείσουν οριστικά στις 18:00.

Υπενθυμίζεται, ότι όπως ενημέρωσε η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα 5.289 Κύπριοι έχουν μεταφέρει το εκλογικό τους δικαίωμα και θα μπορούν να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Λάρισα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο.

Συγκεκριμένα, 5 εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στην πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη (2ο Γυμνάσιο – 2ο ΓΕΛ) και από ένα σε Πάτρα (2ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών), Ηράκλειο (κτίριο Δημοτικής Αστυνομίας), Λάρισα (αμφιθέατρο Δημοτικής Πινακοθήκης), Ιωάννινα (3ο Δημοτικό Σχολείο), Βόλο (αίθουσα εκδηλώσεων στο κεντρικό κτίριο του δημαρχείου), Κομοτηνή (αίθουσα Συνεδρίασης Οικονομικής Επιτροπής του δήμου) και Ρέθυμνο (ΚΑΠΗ Μασταμπά).

Χωρίς προβλήματα η ροή εκλογέων στη Βρετανία

Χωρίς να έχουν αναφερθεί αξιοσημείωτα προβλήματα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στα εκλογικά κέντρα έξι βρετανικών πόλεων.

Μέχρι τις 10 το πρωί τοπική ώρα, δηλαδή δυο ώρες μετά από την έναρξη της διαδικασίας, η ροή των εκλογέων ήταν μεν αραιή αλλά σταθερή.

Στα Δ’ και Ε’ εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί στις εγκαταστάσεις του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου οι πρώτοι ψηφοφόροι ήταν ομογενείς που εργάζονται και θέλησαν να ρίξουν την ψήφο τους καθ’ οδόν για τη δουλειά τους, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που όπως είπαν, ανυπομονούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Ήρθαμε να ψηφίσουμε πολύ νωρίς και να κάνουμε το χρέος μας ως πολίτες», δήλωσε έξω από το Δ’ εκλογικό κέντρο η κ. Μαρία συνοδευόμενη από το σύζυγό της, προσθέτοντας ότι σειρά είχε ο εκκλησιασμός τους.

Ο κ. Λεωνίδας είπε ότι «ασκώ πάντα το εκλογικό μου δικαίωμα, διότι νοιάζομαι για τον τόπο μου, όπως πρέπει όλοι να κάνουν».

Τα επιτελεία των κομμάτων που παρακολουθούν τη διαδικασία στο Κοινοτικό Κέντρο, δηλώνουν πως η εμπειρία δείχνει ότι η ροή των ψηφοφόρων θα αυξηθεί το απόγευμα, δηλαδή μετά από το διάλειμμα μισής ώρας που ολοκληρώνεται στις 12.30 τοπική ώρα και αφού θα έχει τελειώσει η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στους ελληνορθόδοξους ναούς.

Μικρή ήταν η προσέλευση νωρίς το πρωί και στα τρία εκλογικά κέντρα στην Ύπατη Αρμοστεία στο κεντρικό Λονδίνο. Η εξήγηση που δίνουν τα κομματικά επιτελεία είναι πως εκεί πολλοί από τους εγγεγραμμένους εκλογείς είναι φοιτητές, που παραδοσιακά προσέρχονται πιο μαζικά μετά από το μεσημέρι.

Ψηφίζουν Κύπριοι της Γερμανίας στην Πρεσβεία του Βερολίνου

Ξεκίνησε το πρωί (09.00 τ. ώρα, 10.00 ώρα Κύπρου) στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, η λειτουργία του μοναδικού εκλογικού κέντρου στη Γερμανία για τις προεδρικές εκλογές.

Το εκλογικό κέντρο θα λειτουργήσει μέχρι το απόγευμα (17.00 τ.ώ, 18.00 ώρα Κύπρου) με ένα διάλειμμα μιας ώρας το μεσημέρι, μεταξύ 13.00-14.00.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρεσβείας στη γερμανική πρωτεύουσα, έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 167 πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που ζουν στη Γερμανία.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας θα υπάρξουν το απόγευμα.