You are here

Ουδέν πρόβλημα στην ανάπτυξη εμπορίου με τα κατεχόμενα

09/05/2002 17:11
Γ. Βασιλείου: Εφόσον θα διασφαλίζονται υγειονομικοί έλεγχοι

Yπερβολικές θεωρεί ο Γιώργος Βασιλείου, τις έντονες αντιδράσεις που σημειώνονται, αναφορικά με το εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων με τα κατεχόμενα, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων, εφόσον όπως είπε, θα διασφαλίζονται οι υγειονομικοί έλεγχοι.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής Ομάδας με την ΕΕ, εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματος του στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, στα πλαίσια που καθορίζει η ΕΕ. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εμπάργκο εμπορίου ανάμεσα στα κατεχόμενα και τα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου, αλλά δεν υπάρχει ελευθερία εμπορίου για το λόγο ότι όσον αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα τα κατεχόμενα επιμένουν να έχουν τελωνειακή σύνδεση με την Τουρκία και όχι με την ΕΕ.

«Όσον αφορά τα προϊόντα που παράγονται στην Κύπρο, τα κατεχόμενα δεν δέχονται να υπάρχουν οι ανάλογοι υγειονομικοί έλεγχοι, όπως απαιτεί η ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι τη θέση αυτή, «τη δέχθηκε πλήρως η ΕΕ και οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματολογία γύρω από αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να βοηθήσει και έχει μεγάλο βαθμό υπερβολής», κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη