You are here

Το παρασκήνιο οργιάζει στην Κοπεγχάγη για το κυπριακό

13/12/2002 10:10
Στο ακουστικό ο ΓΓ του ΟΗΕ

Στο ακουστικό αναμένει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Άναν, σε σχέση με το οργιώδες παρασκήνιο που εξελίσσεται στην Κοπεγχάγη για επίλυση του κυπριακού, για μετάβαση του στην Κοπεγχάγη. Η αναφορά του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας του Δείπνου των 15, ότι δίδεται προς τις δύο πλευρές – Ε/κ και Τ/κ - προθεσμία μέχρι τις 5.30 σήμερα το απόγευμα για υπογραφή καταρχήν συμφωνίας για το κυπριακό ενδέχεται να οδηγήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Δανική πρωτεύουσα δεδομένου ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤΕΝΝΑ στην Νέα Υόρκη Αθανάσιο Έλλι, ο ΓΓ των Ην. Εθνών, Κόφι Άναν, παρακολουθεί την πορεία των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού και θα πράξει ανάλογα με την έκβασή τους. Αν και προς το παρόν, ο κ. Άναν δεν σχεδιάζει να μεταβεί στην Κοπεγχάγη, τις τελευταίες ώρες κύκλοι του διεθνούς οργανισμού δεν απέκλειαν οι εξελίξεις των επομένων ωρών γύρω από την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας για την Κύπρο, να τον οδηγήσουν σε άλλη απόφαση.

«Ο ΓΓ παραμένει έτοιμος να ταξιδέψει αμέσως μόλις ενημερωθεί από τον απεσταλμένο του, Άλβαρο Ντε Σότο, ότι απαιτείται η παρουσία του», τόνισε αξιωματούχος των Ην. Εθνών ο οποίος επέμεινε ότι «η προσπάθεια του κ. Ντε Σότο δεν έχει αποτύχει». Επανέλαβε, δε, ότι ο κ. Άναν «αναμένει από τα δυο μέρη να μην χάσουν τη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρει η Κοπεγχάγη».

Αρχικά, ο εκπρόσωπος του ΓΓ στη Νέα Υόρκη, Φρεντ Έκχαρτ, εμφανίσθηκε απόλυτος σε ό,τι αφορά τα σχέδια του κ. Άναν. Στη συνέχεια θεωρήθηκε ότι μια τελεσίδικη απόφαση περί μη μετάβασης του ΓΓ στην Κοπεγχάγη ενδεχομένως να άφηνε εκτεθειμένο τον ειδικό απεσταλμένο του, Άλβαρο Ντε Σότο, και να δημιουργούσε κλίμα απαισιοδοξίας δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει ο τελευταίος.

Ταυτόχρονα και παρά τον συνεχιζόμενο αρνητισμό του κ. Ντενκτάς, δεν αποκλείεται η διαφαινόμενη πρόταση της Δανίας περί έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τον Μάιο του 2004, η οποία θεωρείται ικανοποιητική από την Άγκυρα, να οδηγήσει τους κ.κ. Ερντογάν και Γκιουλ να συγκατατεθούν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία επί του σχεδίου Άναν. Άλλωστε, ο κ. Έκχαρτ, δήλωσε ότι «το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι, δεν είναι ουσιαστικά τίποτε περισσότερο, από ένα πλαίσιο συμφωνίας για διαπραγματεύσεις. Δεν είναι η τελική διευθέτηση».