You are here

Περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας

08/12/2020 17:07

Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία ενισχύουν περαιτέρω την τριμερή τους συνεργασία η οποία θα καλύπτει και θέματα άμυνας και ασφάλειας καθώς και οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, ενώ η επόμενη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των τριών χωρών έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας η 4η τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και  Ιορδανίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, Νίκου Δένδια και Ayman Al Safadi. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας και να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για την επόμενη Σύνοδο των ηγετών τρων τριών χωρών που προβλέπεται να φιλοξενηθεί στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του 2021.
 
Είπε πως εξέτασαν επίσης συγκεκριμένους τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας των τριών χωρών, στη βάση πάντα μιας θετικής ατζέντας, προς όφελος των λαών τους, και με σκοπό την ενδυνάμωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ανέφερε πως σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένες τις παρούσες συνθήκες, συμφώνησαν στην ανάγκη για επίσπευση πραγματοποίησης κοινών, υψηλού επιπέδου συναντήσεων, μεταξύ των τριών χωρών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, καθώς και για επέκταση της δομημένης τους συνεργασίας για κάλυψη της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, με την ενεργό εμπλοκή, και στις δυο περιπτώσεις, των αρμόδιων συναδέλφων τους.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εγκαθίδρυση της Μόνιμης Γραμματείας για τις τριμερείς συνεργασίες, στη Λευκωσία, στις αρχές του νέου έτους, θα ενεργήσει ως καταλύτης στην εφαρμογή των αποφάσεών τους και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.  Εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τους δυο ομολόγους του για τη στήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια και τη θετική τους ανταπόκριση στο κάλεσμα της Κύπρου για να διορίσουν εθνικούς συντονιστές και εκπροσώπους στη Μόνιμη Γραμματεία.
 
Ανέφερε πως και οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να επισκεφθούν από κοινού το Ιράκ με την πρώτη ευκαιρία, προκειμένου να συνεχίσουν τις θετικές συζητήσεις που είχαν με τον Ιρακινό ομόλογό τους για διεύρυνση της συνεργασίας τους σε σχήμα «3+1» με τη Βαγδάτη.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ιορδανίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ «με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί όπου διακόπηκε η τελευταία διαδικασία στο Κραν Μοντανά, στην οποία είμαστε πλήρως προσηλωμένοι».
 
Σημείωσε πως τους ενημέρωσε και για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, καθώς και επί του εδάφους, με τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως συζήτησαν και για τις σχέσεις ΕΕ – Ιορδανίας και σημείωσε τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο η Ιορδανία έχει διαχειριστεί τις τεράστιες μεταναστευτικές πιέσεις. Είπε ακόμη πως η Ελλάδα και η Κύπρος υποστήριξαν σθεναρά την αποδέσμευση από πλευράς Βρυξελλών μακρο-οικονομικής βοήθειας ύψους 250 εκ ευρώ για την Ιορδανία.
 
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ιορδανίας σημείωσε την επικείμενη υπογραφή διμερούς συμφωνίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας. Είπε επίσης πως η Κύπρος θα χρηματοδοτήσει προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ιορδανία.
 
Επεσήμανε, εξάλλου, πως η πραγματοποίηση της συνάντησης με φυσική παρουσία των τριών Υπουργών, εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας, λέει πολλά για τη σημασία που αποδίδουν στη συνεργασία τους.