You are here

Πολιτικό γραφείο από Γ. Λιλλήκα

19/03/2010 15:42
Τη λειτουργία του Πολιτικού του Γραφείου εξήγγειλε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας. Στη δήλωση εξαγγελίας, ο κ. Λιλλήκας εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν στη δημιουργία του Πολιτικού Γραφείου και το σκοπό που αυτό θα εξυπηρετεί, και παρέθεσε τις θέσεις και απόψεις του σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, διευκρίνισε πως ο σκοπός του δεν είναι η δημιουργία ενός πολιτικού κινήματος ή ενός κόμματος. Ωστόσο δεν απέκλεισε οτιδήποτε, λέγοντας πως στην πολιτική ισχύει το ρητό «ποτέ μην λες ποτέ».

«Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, η συμβολή στην ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών, η διευκόλυνση της επικοινωνίας με τους πολίτες και τους λειτουργούς του Τύπου, και οι παραστάσεις φίλων και συνεργατών, είναι οι λόγοι που με ώθησαν σε αυτή μου την απόφαση», είπε ο κ. Λιλλήκας, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στη δημιουργία του Πολιτικού Γραφείου.

Σε σχέση με τη λειτουργία του Γραφείου, ο κ. Λιλλήκας, είπε πως θα διαθέτει ιστοσελίδα στην οποία, μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης θα μπορεί να βρίσκει αναλύσεις για επίκαιρα ζητήματα, όπως το Κυπριακό, την οικονομία και άλλα ζητήματα που απασχολούν την Κύπρο και την Ευρώπη. «Η ιστοσελίδα θα φιλοξενεί αρθρογραφία, θέσεις και απόψεις που κρίνονται ως αξιόλογες και οι οποίες μπορεί και να βρίσκονται σε διάσταση με τις δικές μου απόψεις», είπε.

Σημείωσε, επίσης, πως στο πλαίσιο του Πολιτικού Γραφείου, θα λειτουργήσει και ένα Κέντρο Πολιτικού Διαλόγου, το οποίο θα πάρει τη μορφή μη κερδοσκοπικού ιδρύματος και στο Διοικητικό Συμβούλιο του θα συμμετέχουν πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους. «Στόχος του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου δεν είναι η προβολή προσωπικών θέσεων, αλλά η δημιουργία ενός πλαισίου θεματικών συζητήσεων, όπου θα έχουν τη δυνατότητα παρουσίασης των απόψεών τους ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, πολιτικά κόμματα, πολιτικά και δημόσια πρόσωπα από την Κύπρο και το εξωτερικό», είπε.

Ερωτηθείς αν το Πολιτικό Γραφείο θα παραμείνει ως τέτοιο ή αν θα μετεξελιχθεί ενόψει των εκλογών του 2011 σε κάποιο κίνημα, είπε πως δεν είναι αυτός ο στόχος που έχει δημιουργηθεί. «Εάν το επιβάλλουν οι ανάγκες να μετεξελιχθεί σε κάτι τέτοιο, αυτό θα το εξετάσουν όλοι οι συνεργάτες και οι φίλοι που συνεργάζονται στο Πολιτικό Γραφείο. Όμως δεν δημιουργείται το Πολιτικό Γραφείο με αυτήν την προοπτική, αν και ισχύει αυτό που πάντα λέμε στην πολιτική “ποτέ μην λες ποτέ”», είπε.

Ο κ. Λιλλήκας, είπε πως ο κύριος λόγος της δημιουργίας του Πολιτικού Γραφείου είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και «πολύ φοβάμαι», όπως είπε, «πολύ σύντομα, πολύ πιο πριν τις βουλευτικές εκλογές, θα έχουμε εξελίξεις στο Κυπριακό στις οποίες θα κληθούμε να τοποθετηθούμε όλοι και αυτό θα είναι το επίκεντρο της δράσης του Πολιτικού Γραφείο».

Ερωτηθείς τι εννοεί όταν λέει ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις, είπε πως με βάση τις πληροφορίες που έχει από την Κύπρο και το εξωτερικό, κάποιοι στο εξωτερικό αναμένουν υπογραφή της λύσης πριν από το τέλος του έτους και οργάνωση του δημοψηφίσματος αμέσως μετά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως δεν αποδίδει κακές προθέσεις στον Πρόεδρο Χριστόφια, αλλά κρίνει από τις πράξεις του. Αυτά που έχει προτείνει ή που έχει αποδεχθεί οδηγούν σε ένα κράτος, το οποίο θα είναι υπό παράλυση και το γνωρίζει και ο ίδιος, όπως και ο κ. Ταλάτ, και απόδειξη είναι ότι δεν υπάρχει επίπεδο λήψης αποφάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο, τη Βουλή, τη Γερουσία, ακόμα και σε επίπεδο διαμόρφωσης πολιτικής στην ΕΕ, που να μην αναζητείται μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων, είπε.