You are here

Πουργουρίδης: Εκεί να στρέψετε την προσοχή σας (3)

12/06/2002 15:37
Υποδείξεις Πουργουρίδη προς 4μελή

Σε μια εμφανή προσπάθεια εκτόνωσης της οξείας διαμάχης μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας ο Χρήστος Πουργουρίδης απέσυρε σήμερα με εύσχημο τρόπο τους χαρακτηρισμούς και τις υποδείξεις περί υποβολής παραίτησης τριών στελεχών της Κυβέρνησης.

Χαιρετίζοντας το διορισμό τετραμελούς επιτροπής για μελέτη του πορίσματος «ως βήμα προς την ορθή κατεύθυνση» ο κ. Πουργουρίδης εμφανίστηκε ελαφρά διαφοροποιημένος ως προς το πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών εν σχέση με τους Μιχάλη Παπαπέτρου και Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου έστειλε και το δικό του μήνυμα προς την Επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο να ξεκινήσει και να επικεντρώσει τη δουλειά της στο μοναδικό κεντρικό σημείο του πορίσματος: .ότι «η καταδολίευση του Κυπριακού λαού έγινε γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι νόμοι που υπήρχαν». Πρόσθεσε δε ότι «την ευθύνη για εφαρμογή του νόμου είχαν αποκλειστικά το συμβούλιο του ΧΑΚ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την εποπτεία για να εφαρμόζουν αυτά τα δύο όργανα τους νόμους την είχε ο Υπουργός Οικονομικών», επεσήμανε με νόημα.

Υπάρχουν και άλλες δέκα με δεκαπέντε παράμετροι ανέφερε χαρακτηρίζοντας τις «παρωνυχίδες» εξηγώντας πως όποιο νομοθετικό πλαίσιο και αν υπήρχε δεν θα είχε καμία σημασία γιατί δεν θα εφαρμόζετο. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος, είπε, διότι αν εφαρμόζετο το υπάρχων τότε νομοθετικό πλαίσιο δεν θα φθάναμε εδώ που φθάσαμε.

Αποσύροντας τους σκληρούς χαρακτηρισμούς και τις υποδείξεις προς κυβερνητικούς αξιωματούχους για υποβολή παραίτησης, όπως εκφράζονται στην χθεσινή γραπτή δήλωσή του, ο κ. Πουργουρίδης είπε επί λέξει: «Λυπούμαι αν κάποιοι θεώρησαν ότι με τη δήλωση αυτή επεδίωκα εγώ να έρθω σε αντιπαράθεση με τους δύο υπουργούς εκ των οποίων ο ένας είναι ακριβός μου φίλος», για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι αυτού του είδους οι δημόσιες αντεγκλήσεις εξυπηρετούν μόνο εκείνους που έπρεπε να είναι πίσω από τα σίδερα της φυλακής. «Και θέλω σε αυτή τη προσπάθεια να καλέσω όλους σε συστράτευση» είπε.

Σε παρατήρηση ότι δεν φαίνεται να εμμένει πλέον σε παραιτήσεις ο κ. Πουργουρίδης υποστήριξε ότι δεν τη ζήτησε αλλά υπέδειξε ότι τα δημόσια πρόσωπα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικά όταν μιλάνε «με γλώσσα που επηρεάζει και θίγει τους θεσμούς». Ο κ. Πουργουρίδης υπαναχώρησε και στη χθεσινή αναφορά του ότι η Κυβέρνηση άφησε να συντελεσθεί το σκάνδαλο του ΧΑΚ. Η διατύπωση μου είπε δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι το έκανε σκόπιμα «σημαίνει ότι μπορώ να το κάνω λόγω ανεπάρκειας, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος». Εξηγώντας τέλος την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε στη χθεσινή γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι είπε πράγματα τα οποία πίστευε ότι ήταν αναγκαίο να πει υπεραμυνόμενος της βουλής και των θεσμών.