You are here

Πριμ €2,5 εκ. στα κόμματα για εκλογές

02/10/2017 06:22
Κονδύλι της τάξεως των €7 εκ. θα διατεθεί από το ταμείο του κράτους για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 28 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών, κονδύλι €4,5 εκ. περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, για τα λειτουργικά έξοδα των εκλογών.

Επίσης, έκτακτη χορηγία ύψους €2,5 εκ. θα διατεθεί στα κόμματα από τον κρατικό κορβανά για σκοπούς οικονομικής ενίσχυσης τους για την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών.

Η έκτακτη χορηγία κατανέμεται στα κόμματα βάσει των ποσοστών που έλαβαν στις προηγούμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της διεύθυνσης προϋπολογισμού του υπουργείου οικονομικών, Σταύρο Μιχαήλ, το ποσό των €4,5 εκατ. αφορά την περίπτωση που δεν υπάρξει Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο και θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών.

Συγκεκριμένα, για τις προεδρικές εκλογές του 2018, ο κρατικός προϋπολογισμός διαθέτει κονδύλι €4,5 εκ., εκ των οποίων τα €2,75 εκ. θα δοθούν για την πρώτη Κυριακή και τα €1,75 εκ. θα δαπανηθούν σε περίπτωση που υπάρξει και δεύτερη Κυριακή.

Για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του 2016, το κράτος δαπάνησε συνολικά €5,8 εκατ., εκ των οποίων τα €3,3 εκατ. διατέθηκαν για τα λειτουργικά έξοδα της διεξαγωγής των εκλογών και τα €2,5 εκατ. για τα κόμματα. Τα έξοδα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ήταν αισθητά μειωμένα σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2011, τα οποία ανέρχονταν στα €5 εκατ.

Στο κονδύλι για τις δαπάνες των εκλογών στον κρατικό Προϋπολογισμό του 2018 περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το κόστος για την ετοιμασία και εκτύπωση των ψηφοδελτίων, η απασχόληση των δημοσίων υπαλλήλων και των ανέργων που θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα, η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων και η παρουσίαση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, άλλες υλικοτεχνικές ανάγκες, καθώς και το κονδύλι που θα χρειαστεί για την αστυνομία.

Όσον αφορά στην έκτακτη χορηγία που δίδεται στα κόμματα για την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων στην κούρσα για την προεδρία, θα καλύψει δαπάνες σε διαφημίσεις στις εφημερίδες, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο διαδίκτυο, σε πινακίδες αλλά και σε μέσα μαζικής κυκλοφορίας. Θα καλύψει επίσης, μεταξύ άλλων, τα έξοδα για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες, σύμβουλους επικοινωνίας, δημοσκόπους και διαφημιστές.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι το ανώτατο όριο εξόδων για έναν υποψήφιο πρόεδρο είναι το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους