You are here

Προδρόμου: «Έχει δίκιο ο Βοηθός Αρχηγός»

14/08/2003 14:24
Επίθεση σε Τάσσο για τους διορισμούς σε ημικρατικούς προσώπων που ενέχονται στα του ΧΑΚ το 1999

Ένα σύμμαχο και μάλιστα, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, βρήκε ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους, στις θέσεις που διατύπωσε για το Δίκαιο της Απόδειξης και τη γενικότερη στάση του Νομοθετικού Σώματος επί του σοβαρού αυτού θέματος. Ο βουλευτής (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Προδρόμου - σύμπτωση ή όχι, δεν είναι νομικός στο επάγγελμα... – εκφράζει σαφή στήριξη στις θέσεις του βοηθού αρχηγού και ξεκάθαρα κρατεί αποστάσεις από σημερινή ανακοίνωση της βουλής, με την οποία ασκείται δριμύτατη επίθεση κατά του κ. Χαραλάμπους και καλείται η κυβέρνηση να τον εγκαλέσει στην τάξη.

Ο κ. Προδρόμου ο οποίος με εύσχημο τρόπο διαφοροποιείται κάθετα με τις θέσεις συναδέλφων του στο ΔΗΣΥ, όπως π.χ. του προέδρου της επιτροπής Νομικών Παναγιώτη Δημητρίου, επιτίθεται στην αντιπολίτευση (ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ) πως «προσπάθησαν και παρεμπόδισαν την υπερψήφιση τροποποιητικής νομοθεσίας όταν επιτέλους είχε φτάσει ενώπιον της Βουλής σχετική πρόταση πριν τις προεδρικές εκλογές».

Κατάλοιπο του προ-προηγούμενου αιώνα
Στη γραπτή δήλωση του συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου υποστηρίζει τη διαπίστωση του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας «ανεξάρτητα», όπως σημειώνει, «από τη συζήτηση για τυχόν κίνητρα και προθέσεις των βουλευτών, της κυβέρνησης ή όποιων άλλων».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ τονίζει πως «είναι πράγματι απαράδεκτη η κωλυσιεργία και απροθυμία που έχουν δείξει Βουλή και κυβέρνηση για την τροποποίηση και τον εκσυγχρονισμό του Δικαίου της Απόδειξης. Το υφιστάμενο Δίκαιο της Απόδειξης, θεσμικό κατάλοιπο του προ-προηγούμενου αιώνα, αποτελεί όνειδος για την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι σημαίνει ότι είναι αδύνατο να αποδίδεται στη χώρα ακριβοδίκαια η δικαιοσύνη».

«Ούτε μπορεί να είναι τυχαίο ούτε μπορεί να παρασιωπάται ότι ήταν το ΔΗΚΟ και ιδίως το ΑΚΕΛ που με κάθε τρόπο προσπάθησαν και παρεμπόδισαν την υπερψήφιση τροποποιητικής νομοθεσίας όταν επιτέλους είχε φτάσει ενώπιον της Βουλής σχετική πρόταση πριν τις προεδρικές εκλογές. Ήταν τα δύο αυτά κόμματα που είχαν προτείνει ως 'συμβιβασμό' να εγκριθεί αλλαγή του Δικαίου της Απόδειξης αλλά μόνο για αστικές υποθέσεις. Να εξαιρεθούν δηλαδή τα ποινικά αδικήματα», προσθέτει.

Με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής το θέμα πρέπει ξανά να τεθεί επί τάπητος, αναφέρει ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει ταυτόχρονα ξεκάθαρη θέση για το θέμα, διότι με τη συγκεκριμένη επιλογή του νέου Γενικού Εισαγγελέα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάγεται σαφέστατα ότι η σημερινή κυβέρνηση «επιθυμεί να μην αλλάξει το Δίκαιο της Απόδειξης».

Επίθεση κατά Τάσσου – Υπουργών
Εξάλλου, σε άλλη γραπτή του δήλωση, εξαπολύει επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, υποστηρίζοντας πως «τίθεται μείζον ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης ιδιαίτερα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εμπορίου που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πορίσματος της Βουλής για το χρηματιστηριακό σκάνδαλο».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «όσον αφορά τους διορισμούς των μελών του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου, η κυβέρνηση έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια το περίφημο πόρισμα της Βουλής για το χρηματιστηριακό σκάνδαλο» και υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με επιλογές που έχει κάνει πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο σε ορισμένους Ημικρατικούς Οργανισμούς, «έχουν διοριστεί πρόσωπα που ενέχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα χρηματιστηριακά δρώμενα του 1999, την περίοδο της 'φούσκας'».

«Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης θεωρείται ως μεγάλη πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα του λαού», καταλήγει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη